Plattform für Architektur, Innen- und Landschaftsarchitektur
Architecten die in 2020 de BIM-sprong waagden
Project De Ooievaar, Poelkapelle – Lezze – Back architecten

Architecten die in 2020 de BIM-sprong waagden

Voor sommige architectenbureaus was de coronacrisis en bijhorende lockdown net dat duwtje in de rug om de sprong naar BIM te wagen. In The Class of 2020, een online-evenement van KUBUS, vertellen zij over hun ervaringen en leermomenten.

Vanuit huis werken en online meetings zijn intussen ingeburgerd geraakt. Maar creatieve sessies en communicatie van op afstand optimaal organiseren, zorgt ook voor uitdagingen. Roland Piffet van Lezze Architecten en Thomas Offermans van Jo Coenen Architect en Urbanist vertellen ons welke veranderingen 2020 voor hen teweegbrachten op het gebied van werken, innovatie en software.

Thomas Offermans van Jo Coenen Architect & Urbanist.

Archicad is ‘on hands’ bouwen

Lezze Architecten is een klein kantoor uit Gent dat samenwerkt met freelancers. Tijdens de eerste lockdown zat Roland Piffet met zijn gezin vast in Frankrijk. “Opeens was er tijd over, dus ik dacht: het ideale moment om te gaan studeren en na te denken over BIM. Na een grondige test en een demo van KUBUS besloot ik om Archicad aan te schaffen en er mee van start te gaan. Het is heel aangenaam om mee te werken en je hebt meteen resultaat. De basiscursus heeft me geholpen om het nodige inzicht in het programma te krijgen. Omschakelen naar BIM vond ik in het begin wel moeilijk omdat ik niet altijd wist hoe ik bepaalde zaken moest oplossen, maar ik was opgelucht dat ik gebruik kon maken van de chatbox en het helpcenter van KUBUS. Wanneer je een probleem hebt ben je soms lang aan het zoeken, terwijl de oplossing eigenlijk heel simpel is. Maar de handelingen moeten elkaar vlot opvolgen en met de chatbox van KUBUS heb je heel snel antwoord. Bij Archicad voel je meteen dat dit programma ontwikkeld is door architecten doordat het ‘on hands’ bouwen is.”

Roland Piffet van Lezze.

Een programma dat op alle schaalniveaus werkt

Volgens Thomas Offermans van Jo Coenen Architect en Urbanist, een Nederlands architectenkantoor, heeft verplicht thuiswerk wel wat zaken veranderd. “Plots worden we met zijn allen verplicht om alles via een relatief klein beeldscherm uit te voeren, wat toch wezenlijk anders is dan op kantoor waar je met elkaar kan overleggen.” Het architectenkantoor was al enige tijd op zoek naar een efficiëntere manier van werken en een alternatief voor hun 2D-werkmethodiek. “We zijn een bureau dat ook stedenbouwkundige plannen maakt en we wilden een programma dat op alle schaalniveaus werkt. Toen we na een testperiode merkten dat dit heel goed liep, hebben we in juni 2020 de overstap naar Archicad gemaakt. Mede de helpdesk heeft ons doorheen de eerste projecten in Archicad geholpen. Op een bepaald moment zaten er bovendien drie mensen aan één project te werken: vanuit Rotterdam, Amsterdam en Spanje. De BIMcloud heeft ons toen gered. Doordat het een heel andere werkmethodiek is, gaat het in het begin een stukje langzamer en moet je er genoeg tijd in investeren. Veel van onze projecten zijn begonnen als een stedenbouwkundige analyse en zijn later ingezoomd naar gebouwen. Het continu kunnen in- en uitzoomen, het globale en het specifieke naast elkaar kunnen leggen, is essentieel om goede projecten te maken. Ik weet intussen zeker dat de kwaliteit van de projecten wel degelijk afhangt van de middelen die je gebruikt om je ontwerpwerk en -analyse te doen.”

"*" kennzeichnet Pflichtfelder

Senden Sie uns eine Nachricht

Dieses Feld dient der Validierung und sollte unverändert bleiben.

Wir setzen Cookies ein. Auf diese Weise analysieren wir die Nutzung der Website und verbreiten das Nutzungskonzept.

Einzelheiten

Können wir Ihnen dabei helfen?