Platform on architecture, interior design and landscape architecture
Belgische 3D-printspecialist ontwikkelt anti-corona deuropener

Belgische 3D-printspecialist ontwikkelt anti-corona deuropener

Deuren openen en sluiten zonder de handen te gebruiken

COVID-19 houdt heel de wereld in de ban, zorgt voor volle ziekenhuizen en eist heel wat doden. Deskundigen zijn van mening dat het coronavirus lang kan overleven op oppervlakken. Onder meer deurklinken vormen een hoog risico op besmetting en die worden nu net heel frequent aangeraakt door iedereen in woningen, bedrijven, ziekenhuizen, woonzorgcentra en elk ander gebouw. Materialise, een pionier op het gebied van 3D-printing, ontwikkelde een 3D-geprinte deuropener waarmee mensen deuren kunnen openen en sluiten zonder de handen te gebruiken. De firma stelt zijn ontwerp wereldwijd beschikbaar om de deuropener lokaal in 3D te printen.

Wat als een soort griep in China begon, houdt intussen de hele wereld in zijn greep. Dagelijks zorgt het coronavirus voor besmette personen en doden. Mensen worden gevraagd om binnen te blijven en alleen nog buiten te komen als het echt noodzakelijk is, bijvoorbeeld om te werken (als thuiswerk niet mogelijk is) of om boodschappen te doen. Iedereen krijgt de richtlijn om afstand te houden en regelmatig de ­handen te wassen.

materialise_2_3d-printed-door-opener-10-resize-2-kopieren

De deuropener is uitgerust met een peddelvormige uitbreiding, waarmee mensen deuren kunnen openen en sluiten met hun arm in plaats van met de handen.

 

Peddelvormige uitbreiding

Deskundigen denken dat COVID-19 lang kan overleven op oppervlakken, bijvoorbeeld op deurklinken. Die worden nu net heel frequent aangeraakt door iedereen: thuis, in bedrijven en in zorginstellingen, waar het in tegenstelling tot andere plaatsen ontzettend druk is. Om veiligheids­redenen kunnen immers niet alle deuren open blijven staan. Om te helpen de verspreiding van het virus tegen te gaan, ontwikkelde Materialise, een specialist in 3D-printing uit Leuven, een 3D-geprinte deuropener. Deze wordt op de bestaande deurkruk bevestigd zonder gaten te boren of de deurkruk te vervangen en is uitgerust met een peddelvormige uitbreiding, waarmee mensen deuren kunnen openen en sluiten met hun arm in plaats van met de handen.

Digitaal beschikbaar

“Het idee voor deze 3D-geprinte deurkruk ontstond eigenlijk tijdens een interne meeting om maatregelen te bepalen, waarmee we onze eigen medewerkers en bezoekers konden beschermen tegen het coronavirus”, legt Fried Vancraen, CEO van Materialise, uit. “De kracht van 3D-printen en onze drie decennia aan expertise op dit gebied maakten het mogelijk om dit idee in minder dan 24 uur in een innovatief product om te zetten. We stellen dit ontwerp digitaal beschikbaar, waardoor het overal ter wereld op 3D-printers geproduceerd kan worden.”   

"*" indicates required fields

Send us a message

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?