Platform on architecture, interior design and landscape architecture
‘We moeten met z’n allen veel meer durven doorvragen!’
Leo Oosterveen. (Beeld: Pieter Magielsen NFP-PHOTOGRAPHY)

‘We moeten met z’n allen veel meer durven doorvragen!’

In de afgelopen maanden lijken architecten en ontwerpers meer belangstelling te hebben gekregen voor het thema ‘brandveilig bouwen’. Natuurlijk is dat een goede zaak, zegt Leo Oosterveen, branchemanager bij vereniging Brandveilig Bouwen Nederland (BBN), die deze doelgroepen nu ook nadrukkelijk ziet bij de aanmeldingen voor de webinars van BBN. “Maar ik zeg eerlijk dat ik tegelijkertijd niet precies weet waarom die belangstelling zo is gegroeid. Echter, het is bij lange na nog niet genoeg. Sterker: ik vind het nog steeds verbijsterend dat brandveiligheid niet overal een leidend en geprioriteerd thema is. Het gaat om de veiligheid van de gebruikers van de gebouwen!

De oproep van Oosterveen is helder:  “Het bewustzijn ten aanzien van brandgevaar moet omhoog. Kijk bijvoorbeeld eens naar de architectenopleidingen. Ik heb signalen dat daar maar slechts 2 uurtjes aandacht wordt besteed aan brandveiligheid. Veel te weinig. Daarnaast doe ik ook een appèl op bijvoorbeeld de gebouweigenaren. Ook zij lijken vaak niet alle benodigde kennis in huis te hebben terwijl ze wel de (wettelijke!) verantwoordelijkheid dragen. Een oplossing om de keten te prikkelen is dan ook niet zo heel erg ingewikkeld: veel meer opdrachtgevers dan nu het geval is  zouden de keuze voor een architect moeten baseren op het criterium: besteedt de architect in zijn ontwerp gefundeerd aandacht aan de brandveiligheid van zijn ontwerp?”

Oosterveen begrijpt aan de andere kant echter wel heel goed dat een architect aan veel meer zaken moet denken. “De materialisering, de klimaateisen, natuurlijk de functionaliteit, de in’s en out’s van een locatie…  Ja, ik snap wel dat de dynamiek heel groot is. Maar ik snap niet dat ‘brandveiligheid’ in dat kader te vaak als ‘extreem kostenverhogend en als gevaar voor ontwerpvrijheid’ wordt gezien. Toch is dát ook weer te pareren: want als je juist veel eerder in het voortraject – dus bij de ontwerpers en de architecten – de ‘brandveiligheid’ agendeert, dan haal je verderop in het traject juist de winst. Met andere woorden: ik pleit voor veel meer aandacht voor brandveiligheid en het doorvragen hierover. Óók een architect kan nadenken over de vraag hoe snel je van de twintigste etage naar beneden kunt komen als er brand is. Kun je eventuele rookontwikkeling voorspellen? Hoe is het gebouw gecompartimenteerd? En niet onbelangrijk: blijft het gebouw staan? En, hoe lang?”

“Het zijn – wat mij betreft – allemaal logische vragen die je kunt stellen. Dus; we moeten met z’n allen meer het lef hebben om méér te durven vragen. Laten we gewoon ons boerenverstand wat vaker gebruiken. Misschien zouden we wat minder opportunistisch moeten willen zijn. Want, we kunnen ons dat ‘makkelijke gedrag’ toch niet veroorloven juist ook als het gaat om een kwestie van leven of dood? Immers, linksom of rechtsom: als we ontwerpen én bouwen, dan doen we dat wel voor échte mensen.”  

Op woensdag 6 oktober organiseert BBN een webinar ‘Brandveiligheid van gevels’. Deelname is kosteloos. En met name architecten en ontwerpers worden uitgenodigd hier aan deel te nemen. Aanmelden geschiedt via www.bbn.nu 

Op 25 november staat overigens ook een webinar gepland waarbij gebouw-eigenaren worden uitgedaagd vragen te stellen. Meer informatie op www.bbn.nu

"*" indicates required fields

Send us a message

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?