Strengere regelgeving rond brandveiligheid vraagt om slimme geveloplossingen. Maar wat betekent dit voor de ontwerpvrijheid van architecten? Tim Klunder en Michel van den Berg van Intal vertellen hoe innovatieve technieken het spanningsveld tussen esthetiek en wetgeving weten te overbruggen.
Met de invoering van de Omgevingswet en het Besluit Bouwwerken Leefomgeving (BBL) per 2024 zijn de eisen voor brandveiligheid fors aangescherpt. “Een goede zaak natuurlijk”, vindt Michel van den Berg, Architectural Consultant bij Intal. “Maar voor architecten betekent dit dat ze nóg meer moeten nadenken over constructieve veiligheid, zonder afbreuk te doen aan hun visie.” Juist in een tijd waarin woningen kleiner worden en de behoefte aan ruimte en licht toeneemt, wordt er vaak gekozen voor grote ruiten en slanke profielen. Dat spanningsveld, tussen esthetiek en regelgeving, vraagt om slimme oplossingen.
Intal speelt hierop in met innovatieve systemen die brandwerendheid combineren met maximale ontwerpvrijheid. Tim Klunder, R&D Engineer bij Intal, legt uit: “We hebben bij onze testen heel bewust gekozen voor configuraties die in de praktijk maximale vrijheid bieden. Dankzij bewuste keuzes in testopstellingen kunnen wij ramen en deuren leveren die voldoen aan EW60 of EI60 én verdiepingshoog zijn, zonder concessies te doen in esthetiek.”
Daarbij presteren de systemen ook uitstekend bij grote afmetingen. Zo zijn ruiten getest tot 3000 x 1500 millimeter en kunnen elementen, afhankelijk van de situatie, zelfs tot 3600 millimeter hoogte of 1800 millimeter breedte worden uitgevoerd. “Dat biedt architecten veel ontwerpvrijheid, zeker als het gaat om transparante gevels en slanke profileringen”, benadrukt Klunder.
Ook de bouwkundige aansluiting kreeg bijzondere aandacht. “Met ons IntalClix-systeem kunnen complete elementen, inclusief beglazing, in één keer gemonteerd worden, waarbij direct wordt voldaan aan de brandwerendheidseisen.” En dat zónder visueel verschil tussen brandwerende en niet-brandwerende delen”, vervolgt Klunder. De technische winst zit volgens hem dan ook in het aantonen van de bouwkundige aansluiting, de afmeting van de ruiten en de afmeting van de draaikiepramen.
Dat deze aanpak werkt, bewijst onder andere een project aan de Bredase Baan in Breda. Hier lopen brandwerende en niet-brandwerende gevelelementen naadloos in elkaar over, zonder zichtbaar verschil in uitstraling. “De wens van de architect was een uniforme gevel, ongeacht de brandwerendheidseisen”, vertelt Van den Berg. “Onze meest gebruikte raam- en deurprofielserie, de IT77, kan in beide versies -brandwerend en niet-brandwerend- uitgevoerd worden. Door een kleine aanpassing in de niet-brandwerende delen te doen, en doordat we ook in brandwerende draaikiepramen verborgen beslag toepassen, zijn de profielen in aanzicht volledig gelijk gebleven. Hierdoor blijft de ontwerpvrijheid vrijwel volledig behouden, ook wanneer aan hoge brandveiligheidseisen moet worden voldaan.”
Architecten kunnen bij Intal niet alleen rekenen op technische oplossingen, maar ook op betrokkenheid en advies in elke fase van het project. “We merken vaak dat de kennis over brandveiligheid in de markt nog uiteenloopt”, aldus Van den Berg. “Daarom denken we actief mee in de ontwerpfase; niet alleen over de technische haalbaarheid, maar ook over hoe we esthetiek en regelgeving kunnen combineren. Maar we kunnen ook snel en flexibel schakelen als tijdens de engineering aanpassingen nodig blijken.”
Daarnaast stelt Intal een groeiende bibliotheek van 2D- en 3D-bestanden beschikbaar om het ontwerp- en engineeringsproces verder te ondersteunen. Zo blijft ontwerpvrijheid gewaarborgd, ook in een tijd van steeds strengere normen.