Een fijne en warme plek voor ouders, broertjes en zusjes, op loopafstand van het Emma Kinderziekenhuis in Amsterdam UMC, locatie AMC. Daar maakt Ronald McDonald Huis Emma zich al sinds 1985 en samen met vele vrijwilligers sterk voor. De afgelopen 40 jaar hebben duizenden gezinnen in Huis Emma geleefd, dichtbij hun zieke kind. Om ook in de toekomst gezinnen te kunnen blijven opvangen, is Huis Emma tussen juni 2023 en september 2024 ingrijpend gerenoveerd, verbouwd en verduurzaamd. Een deel van het Huis is afgebroken en opnieuw opgebouwd en het gastenverblijf met slaapkamers is compleet gerenoveerd, naar een ontwerp van HEYLIGERS architects en met aandacht voor duurzaamheid en natuurinclusiviteit. De Cradle to Cradle Certified® Bronze Arturo PU2050 Gietvloer met gerecycled medisch afvalgranulaat sluit hier bij uitstek op aan.
“De nieuwbouw van Huis Emma is vormgegeven als een archetypisch huis, zoals een kind een huis schetst”, vertelt Marleen Valstar, projectarchitect en partner bij HEYLIGERS architects. “Aafke de Haan, Managing Director van Ronald McDonald Huis Emma was direct enthousiast over dit idee en had bovendien goed inzicht in hoe alle functies het best geïntegreerd geconnecteerd konden worden. Waar het oude gebouw georiënteerd was op de weg en blinde achterzijde van het Amsterdam UMC, locatie AMC, kijken gezinnen in de nieuwe situatie uit op de mooie tuin aan de achterkant.”
Om binnen het maximale aantal vierkante meters te blijven, heeft HEYLIGERS architects diverse vloervelden aan de voorzijde verwijderd. “Hierdoor ontstonden grote vides”, vertelt Valstar. “De combinatie met een extra knik aan de zijkant zorgt daarbij voor interessante zichtlijnen naar buiten.” Het Huis is aan de achterzijde versmald en de woonkamer werd teruggebracht naar één laag. “Een keuze die uiteindelijk heel mooi uitpakte. Wanneer je nu aan de achterzijde van Huis Emma staat, zie je het beeld van een groot en klein huisje die de relatie tussen ouder en kind symboliseren.”
Vanaf het allereerste begin stonden duurzaamheid en natuurinclusiviteit centraal. “Een nadrukkelijke wens was bovendien om de uitstraling van een zorginstelling te doorbreken”, vertelt Kevin Odijk, architect bij HEYLIGERS architects. “Qua materialisering kwamen we al snel uit op hout. Dankzij de toepassing van Afrormosia hardhout op de gevels en het dak gaat Huis Emma mooi op in de natuur. Door het hout door te zetten in het interieur, zorgen we voor een warm en huiselijk geheel, terwijl de Cradle to Cradle Certified® Bronze Arturo PU2050 Gietvloer een mooi én duurzaam contrast biedt. Zeker in combinatie met het gerecycled plasticgranulaat.” De Arturo gietvloeren zijn ontworpen door HEYLIGERS architects en gerealiseerd door The Good Floor.
“Onze missie is om plastic afval een duurzaam tweede leven te geven”, vertelt Mark Schothorst, directeur van The Good Floor. “Maar ook om duurzame vloeren voor de lange termijn te creëren. Bij de samenstelling van onze vloeren worden uitsluitend lokale bestanddelen gebruikt. Van gerecycled plastic tot bio-based watergedragen componenten.” De Arturo gietvloeren sluiten hier bij uitstek op aan en zijn bovendien eenvoudig schoon te houden én voordelig in onderhoud. Ook hebben zij een lange levensduur. Wie kiest voor een Arturo gietvloer, kiest bovendien voor persoonlijke begeleiding én uitgebreid advies op maat.
De Arturo PU2050 Gietvloer betreft een oplosmiddelvrije gietvloer op basis van polyurethaanhars en met een hoge mate van UV-stabiliteit. De vloer is geschikt als esthetische afwerking van zowel cement- als gipsgebonden ondergronden die licht tot middelzwaar belast worden. De Cradle to Cradle Certified® Bronze gietvloer is veilig in gebruik, laag in emissie en draagt bij aan een gezonder leefklimaat. De vloer staat bovendien garant voor duurzaamheid en slijtvastheid en helpt bij het behalen van BREEAM-, LEED- en DGNB-doelstellingen.
Speciaal voor Huis Emma en samen met HEYLIGERS architects heeft The Good Floor een custom made ontwerp voor de basiskleur en het inslagmateriaal gemaakt. Aan de basis van de recycled terrazzo gietvloer ligt een emissiearme Arturo PU2050 Gietvloer, waarin gerecycled plasticgranulaat is verwerkt. “Bijzonder is dat het gros van dit granulaat afkomstig is van het naastgelegen Amsterdam UMC, locatie AMC”, aldus Schothorst. “Hier is een week lang en op diverse afdelingen polypropeen (PP) medisch afval verzameld. Van kolf-borstschilden tot spuiten, doppen, deksels en medicijnenpotjes. In totaal werden maar liefst vijf bigbags met plastic afval verzameld, waarmee de gewenste medium granulaatdichtheid (40% density) werd bereikt.”
In totaal heeft The Good Floor 550 m2 aan Arturo PU2050 Gietvloer gerealiseerd, in alle ruimtes van de nieuwbouw. Van de ontvangstruimte tot en met de woonkamers, keuken, multifunctionele ruimte en (deels) kantoren. “Hierbij is gekozen voor een rustige basis van grijs en wit, waarbij met behulp van messing overgangsprofielen op enkele plekken een karpeteffect is gecreëerd. Bijvoorbeeld bij de pantry, rond het keukeneiland en bij het zitje voor de vrijwilligers, die onmisbaar zijn voor Huis Emma.”
Huis Emma ontvangt geen subsidies, maar bestaat door de bijdragen van donateurs, sponsoren en vrijwilligers. “Ook dit project is mede mogelijk gemaakt door hun steun”, besluit Valstar. “Maar ook door de bereidheid van leveranciers om (een deel van) hun producten te schenken.” Ook Arturo en The Good Floor gingen hierin mee, met een flinke korting op de prijs voor dit project.
Neem dan rechtstreeks contact op met Arturo Flooring.