Hoe combineer je duurzaamheid met esthetiek, kwaliteit en functionaliteit in tijden waarin het noodzakelijk is dat materialen écht – maar dan ook écht – nauwelijks of geen impact op het milieu hebben? Architecten weten dat het dan gaat om innovatieve oplossingen. Ze kiezen daarom steeds vaker voor Greengridz®, een circulair meubelpaneel dat in de afgelopen jaren de interieur-, keuken- en meubelbouw fundamenteel veranderde.
Bij duurzame materialen wordt vaak gedacht aan concessies op het gebied van sterkte, esthetiek of verwerkbaarheid. Dat is bij Greengridz niet het geval. “Er is geen duurzamer alternatief. Zo simpel is het. Als je Greengridz gebruikt, dan zijn er nul concessies op het gebied van kwaliteit”, zegt Ben van Elk, marketing director bij Dekker Zevenhuizen.
Met deze uitspraak raakt hij de kern van wat Greengridz uniek maakt: een meubelpaneel dat lichtgewicht, robuust en volledig circulair is. Het gepatenteerde gridsysteem zorgt voor een extreem efficiënt materiaalgebruik. Afhankelijk van de paneeldikte is tot 90% minder grondstof nodig dan bij traditionele massieve meubelpanelen. Dit betekent niet alleen een forse reductie in CO2-emissie tijdens productie en transport, maar ook een significante vermindering van afval. Bovendien bestaat het paneel uit hout afkomstig van beheerde bossen en is het biologisch afbreekbaar, waardoor het een van de meest verantwoorde keuzes op de markt is. “Dit lijkt mij een goed verhaal dat ook door architecten aan hún opdrachtgevers verteld kan worden.”
Duurzaamheid alleen is echter niet voldoende. Architecten zoeken immers ook materialen die esthetische vrijheid bieden en zich aanpassen aan uiteenlopende ontwerpeisen. Greengridz excelleert ook op dit vlak. “Het is toepasbaar in elk design. Van luxe print tot warmte of robuust”, aldus Van Elk. “Of het nu gaat om strakke, minimalistische interieurs of juist om een warme, natuurlijke uitstraling, Greengridz biedt een solide basis voor elk ontwerp van een allerhande werkbladen. Of dit nu om een bureau- of keukenwerkblad gaat of iets voor de eettafel.”
In een sector waar innovatie vaak gepaard gaat met scepsis, is het belangrijk dat nieuwe materialen zich bewijzen in de praktijk. “Greengridz is al meer dan 10 jaar doorontwikkeld. Het is al veel meer verkocht in Nederland dan je wellicht op het eerste gezicht zou denken”, vertelt Van Elk. “Dit betekent dat architecten met vertrouwen het materiaal in hun bestekken kunnen opnemen, wetende dat het product al in uiteenlopende projecten succesvol is toegepast. Bovendien is het niet alleen circulair, maar ook veilig. De composiet houtdelen voldoen aan de strenge eisen van TSCA Title VI/CARB, wat garandeert dat het materiaal minimale uitstoot van vluchtige organische stoffen heeft en bijdraagt aan een gezonde leefomgeving.” Door te kiezen voor Greengridz nemen architecten bovendien niet alleen hun verantwoordelijkheid in de keten, maar dragen zij ook bij aan een systeemverandering in de bouw. Minder materiaalgebruik, minder CO2-emissie en minder afval: de impact is tastbaar en direct meetbaar.
“Duurzaamheid en design gaan dus hand in hand,” besluit Van Elk. “Met Greengridz krijgen architecten een materiaal in handen dat niet alleen een verantwoorde keuze is, maar ook maximale creatieve vrijheid biedt omdat het met alle kleuren HPL afgewerkt kan worden. De weg is hiermee niet alleen vrijgemaakt voor circulaire architectuur, maar ook voor inspirerende en esthetisch hoogwaardige ontwerpen.”