Maarten van Kesteren (1988) heeft in december de Abe Bonnema Prijs voor Jonge Architecten 2024 gewonnen voor de transformatie van vakschool Nimeto in Utrecht. Nimeto is volgens de jury een prestatie van uitzonderlijke, hoogwaardige architectonische kwaliteit, die toekomstige generaties inspireert en door toepassing van innovatieve concepten en aspecten voorbeeldstellend is. De architect ontving hiervoor een bedrag van 20.000 euro. Deze werd uitgereikt door Ed Nijpels, voorzitter van de ir. Abe Bonnema Stichting.
De jury gebruikt superlatieven om het winnende project te beschrijven: indrukwekkend, ontroerend, formidabel en uitmuntend. Maarten van Kesteren heeft met een paar heel eenvoudige ingrepen, en gesteund door een enthousiaste opdrachtgever, de bestaande gebouwen én de openbare ruimte eromheen tot een superconsistent, stoer ensemble getransformeerd met een hoogwaardige ruimtelijke en architectonische kwaliteit. De extra ruimte voor het groeiend studentenaantal is binnen de bestaande gebouwen gevonden. Door vides aan te brengen in de beganegrondvloer zijn de kelders bruikbaar gemaakt voor onderwijs. Maarten van Kesteren zet met Nimeto een nieuwe standaard voor schoolgebouwen. Het project ondersteunt het pleidooi om schoolgebouwen te behouden en niet rücksichtslos te vervangen door nieuwbouw.
Juryvoorzitter Meta Knol: “De architect heeft goed geluisterd naar de verschillende stemmen in de organisatie en heeft ook aandacht voor de positie van de school in de wijk. De tuin is openbaar toegankelijk. Er is sprake van maatschappelijke meerwaarde doordat de buurtvereniging in de school kan vergaderen en bewoners de open werkplaatsen mogen gebruiken.”
De onafhankelijke jury bestond uit Meta Knol, Mels Crouwel, Steven Delva, Wilma Kempinga, Gus Tielens en Nathalie de Vries. Voor de Abe Bonnema Prijs voor Jonge Architecten 2024 waren nog drie architectenbureaus genomineerd: Jelmer Buurma & Sneha Dugar (Buurma Dugar architects), Joey Rademakers (De Nieuwe Context) en Inez Tan (Office Winhov).
De jury maakt zich zorgen over de vraag of jonge architecten in het huidige klimaat voldoende kansen krijgen. Er is nauwelijks meer een prijsvraagcultuur in Nederland en de Rijksoverheid heeft zich teruggetrokken uit het architectuurbeleid. Jonge architecten krijgen bijna geen kans om aan overheidsgebouwen te werken zoals een eerdere generatie dat op heel jonge leeftijd wel kreeg. Overheden zouden zich ervan bewust moeten zijn dat ze hiermee de jonge generatie kansen ontneemt om zich te ontwikkelen. Hulde aan de opdrachtgever die dat wel doet.
De ir. Abe Bonnema Stichting beoogt door het uitreiken van de Abe Bonnema Prijs een bijdrage te leveren aan het stimuleren van de kwaliteit van de architectuur in Nederland. Via deze architectuurprijs wordt het gedachtegoed van de Friese architect ir. Abe Bonnema (1926-2001) in ere gehouden. De Abe Bonnema Architectuurprijs 2025 wordt uitgereikt aan de architect van het door de jury aangewezen beste bouwwerk dat in de afgelopen twee jaar (2024-2023) in Nederland is opgeleverd. Een onafhankelijke en deskundige jury selecteert op basis van de beoordelingscriteria en het jaarthema minimaal drie en maximaal vijf nominaties.
MBO Nimeto in Utrecht is een vakschool voor ‘creatieve ruimtemakers’, met vakken als restaureren, etaleren, schilderen en decorbouw. Het gebouw bestond voor de transformatie uit vijf bouwdelen, gebouwd tussen 1967 en 2016 en werd doorsneden door een straat. Het voelde niet als één school. Door ad-hoc ingrepen was de eenvoudige schoonheid van de oorspronkelijke architectuur onleesbaar geworden. De charme van de vakken werd overstemd en verborgen achter gesloten deuren aan generieke gangen.
De inschrijving voor de Abe Bonnema Architectuurprijs 2025 start op woensdag 26 maart. Architecten krijgen twee maanden de tijd om via de website abebonnemaprijs.nl hun project in te dienen. De winnaar ontvangt een oorkonde en een geldbedrag van 50.000 euro. Deelname staat open voor alle architecten, ongeacht leeftijd, die zijn ingeschreven in een architectenregister (het Nederlandse Architectenregister of een buitenlands register). Sofie De Caigny is de nieuwe juryvoorzitter.