Het voelt heerlijk om te starten met een dergelijke quote. Het is een uitdrukking die mij inspireert in het dagelijks leven. Het prikkelt mij om mezelf en mijn omgeving te blijven ontwikkelen en je niet te laten weerhouden om te streven naar vernieuwing en succes. Tegelijkertijd vind ik het een scherpe inleiding om in dit kader het thema ‘lichtgewicht’ staalframebouw en optoppen te introduceren.
Als architect ben ik in 2011 voor het eerst met staalframebouw in aanraking gekomen binnen het villabouw segment. Nog niet eerder van staalframebouw gehoord? Kort samengevat is het een bouwsysteem dat perfect past bij moderne architectuur. Denk daarbij aan grote constructieve overspanningen, flexibiliteit in installaties, ruimte voor interieurvoorzieningen en een goede thermische weerstand, allemaal in een relatief dunne pakketopbouw. Conclusie: het is bij uitstek een materiaal om ontwerpen tot leven te brengen die veel glas en weinig visuele obstructies hebben. Het biedt de ruimte om architectonische concepten zo zuiver mogelijk tot uitwerking te brengen!
Inmiddels ben ik steeds meer betrokken bij complexere projecten en werken we binnen ons architectenbureau vaak zelf de engineering uit. Ik kan me geen bouw meer voorstellen waar staalframebouw niet het antwoord geeft.
Maar laat ik eens groter denken dan enkel een individuele opgave! Ik daag mezelf namelijk uit om samen met u meer impact te kunnen maken. Om een maatschappelijk probleem te omarmen en de synergie tussen architectuur en bouwtechniek tot uiting te laten komen.
In de afgelopen jaren ben ik bij verschillende ontwikkelingen betrokken geweest in de vorm van een ‘optopping’. Met andere woorden, het uitbreiden van woonruimte bovenop een bestaand bouwwerk. In een tijd waarin de hoeveelheid van bouwrijpe grond steeds schaarser wordt tegenover onze toenemende woningbouwopgave, dan klinkt dit toch als een ‘no-brainer’? Het benutten van bestaande bouwwerken, die soms sterk verouderd zijn, en deze te zien als fundering voor een nieuw woonmilieu. Ook voor een projectontwikkelaar biedt dit vanuit financieel oogpunt weer nieuwe mogelijkheden waarmee het bestaande bouwwerk kan worden gerevitaliseerd!
Gewichtstoename is daar uiteraard nog wel een belangrijke en sturende factor in. Vandaar mijn bovenstaande referentie naar staalframebouw als ‘lichtgewicht’ bouwsysteem, maar dan specifiek voor het realiseren van optoppingen. Het is absoluut niet de enige oplossing voor het huidige tekort aan woningen, maar wel één die een echte impact heeft op deze problematiek en de vorming van onze toekomstige steden zal gaan bepalen.
Laat iedereen in de architectuur, stedenbouw of werkzaam bij aannemers, gemeenten en ontwikkelaars de handen ineenslaan het nieuwe wonen te faciliteren als de standaard. Met als doelstelling ons bestaand vastgoed en nieuwe architectuur samen te laten komen ten dienste van het verlengen van de levensduur en het respecteren van de tijdsgeest van onze steden. Ik ben ervan overtuigd dat dit een van de belangrijkste opgaves zal zijn voor de komende jaren en dat we met architectuur zorgvuldig te werk moeten gaan, zodat we hier over 30 jaar met maatschappelijke en architectonische trots op terug kunnen kijken!
Dus: ‘The sky is the limit’!