Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Luisteren naar de behoeften van de klant. ‘We houden de warmte buiten!’

Luisteren naar de behoeften van de klant. ‘We houden de warmte buiten!’

Duco groeit mee met de veranderende tijden ten aanzien van nieuwe regelgeving zoals BENG en TOjuli. De focus ligt nu op het onder de aandacht brengen van hittestress en de beste oplossingen hiervoor.

Van oorsprong richt Duco zich op de gevelindustrie. In de afgelopen jaren is hier echter een nieuwe klantengroep bijgekomen. “Zeven jaar geleden zijn we de installatiewereld ingestapt, die vroeg om een andere aanpak.” Het bedrijf richt zich daarnaast nog meer op het geven van advies (ook door het organiseren van webinars) zoals over de nieuwe BENG-regelgeving (Bijna Energieneutrale Gebouwen) en de bijhorende comforteis TOjuli. 

Het energieprestatievraagstuk verandert

Door deze steeds strengere eisen en moderne bouwstijlen met grote raampartijen verschuift het energieprestatievraagstuk van de winter naar de zomer. Geraerts: “In mijn woonplaats wordt een groot aantal huizen gebouwd, met veel aandacht voor ventilatie en goede isolatie. Toch weet ik nu al dat het er in de zomer veel te warm gaat worden. Door de maximale isolatie en doorgedreven luchtdichtheid kan de warmte niet weg. Hoe kunnen we dat voorkomen?” Om dit probleem op te lossen is TOjuli bedacht. Deze regelgeving moet het risico op oververhitting in nieuwbouwwoningen verlagen, maar welke oplossing is de beste? 

Veel mensen kiezen bij hittestress voor airconditioning. Volgens Geraerts is dit geen echte oplossing: “Een aantal vrienden vertelde openhartig hoeveel hun airconditioning gekost had. Ik vroeg hen toen hoeveel het ging kosten om die airconditioning te gebruiken om een zomer je huis te koelen. Daar hadden ze helemaal niet over nagedacht. Een kleine airco zorgt al voor een meerverbruik van 700 kWh per jaar.” Het is een paradox, goede isolatie moet energie besparen in de winter, maar tegelijkertijd staan airco’s uiteindelijk te blazen in de zomer.

Passieve koeling

Geraerts: “Wij zijn er van overtuigd dat de oplossing begint bij de Trias Energetica: zorg dat de warmte niet naar binnen komt. Wij pleiten voor een combinatie van goede zonwering, slim ventileren en efficiënte zomernachtventilatie. In woningen waar buitenzonwering wordt gekoppeld aan ventilatieve koeling, is het binnenklimaat op een natuurlijke manier beheersbaar.” 

Dit ‘passieve koelen’ met doekzonwering of architecturale zonwering zorgt volgens Geraerts voor een afname van de koellast tot wel 63% en leidt tot een flinke temperatuur-daling (gemiddeld 12%) binnenshuis.

“Het gaat om het maken van keuzes die eigenlijk heel logisch zijn”, zegt Geraerts. Toch denkt de architect hier volgens hem vaak nog niet aan. Daarom is Duco veel bezig met het geven van advies. “We denken als bedrijf altijd al graag mee, het liefst zo vroeg mogelijk in het proces. De juiste oplossing voor de ene woning is namelijk vaak niet dezelfde als die voor de buurman. Volgens ons is dit ook de kern van het advies dat we geven: niet zomaar praten over je producten, maar luisteren naar de behoeften van de klant. Samen met natuurlijke dagventilatie vormen intensieve (nacht)ventilatie en zonwering essentiële onderdelen in de totaalconcepten van Duco, die zowel de woning- als utiliteitsbouw omhelzen.’”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?