Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
<strong>Slim ventileren en geluid weren in binnenstedelijke locaties</strong>

Slim ventileren en geluid weren in binnenstedelijke locaties

Bij het ontwerpen van buitenruimtes in binnenstedelijke gebieden komen architecten regelmatig in een spagaat terecht. Want hoewel de eisen voor ventilatie, geluidwering en daglichttoetreding op zichzelf misschien helder zijn, zorgen zij in combinatie (te) vaak voor conflicterende situaties. Zeker op geluidbelaste locaties. De nieuwe SL Modular balkonbeglazing met Alara-Lukagro geluidsrooster van Solarlux biedt hiervoor een mooie, comfortabele én doeltreffende oplossing.

De SL Modular balkonbeglazing is onder andere te bewonderen in project De Stadskeerkring in Amersfoort. (Beeld: Thea van den Heuvel)

“De wet- en regelgeving voor ventilatie is in de afgelopen jaren flink gewijzigd”, weet André Jansen, accountmanager bij Solarlux. “Bijvoorbeeld bij de ontwikkeling van appartementengebouwen is het creëren van een rechtstreeks vanuit de woning bereikbare en niet-gemeenschappelijke buitenruimte volgens het Bouwbesluit 2012 verplicht. Deze buitenruimte moet minimaal een vloeroppervlak hebben van 4 m² en een breedte van 1,5 meter en wordt regelmatig vormgegeven als een loggia/inpandig balkon. Maar ook uitkragende balkons zijn populair.” 

Vicieuze cirkel

“In het verleden werd de ruimte regelmatig opgenomen in de thermische schil, in de vorm van een inpandige warme buitenruimte”, aldus Jansen. “Voordeel van deze oplossing is namelijk dat gebouwen tot aan de rooilijn gebouwd konden worden. Hierdoor werd een maximale woningwaarde behaald. Sinds enkele jaren echter mag de buitenruimte niet langer verwarmd en geïsoleerd zijn. Dit lijkt ideaal, maar wanneer je een appartementengebouw wilt realiseren in een geluidsbelaste omgeving, dan worden bewoners hier continu blootgesteld aan de geluidsbron. Van weg- tot vlieg- en railverkeer. Daarom moeten op deze locaties geluidwerende maatregelen worden genomen. Zou je het balkon echter afschermen met een schuifdraai- of schuifsysteem, dan ontstaat een nieuw probleem. Immers wordt in dit geval de natuurlijke ventilatie naar de achterliggende thermische schil onderbroken. Om de vervuilde lucht op het balkon af te voeren, kunnen bewoners gaan spuien (snel luchten door de balkonbeglazing te openen), maar daarmee halen zij direct weer het geluid naar binnen. Een vicieuze cirkel, die onze nieuwste SL Modular balkonbeglazing slim ondervangt.”

Prototype van de balkonbeglazing inclusief het ventilatierooster.

Optimale ventilatie, geluidwering en daglichttoetreding SL Modular betreft een modulair systeem met een geïntegreerde borstwering en daar bovenop een draai-schuifsysteem, die turnkey in de gevel kan worden geschoven, vertelt Jansen. 

“Waar de balkonbeglazing voorziet in een optimale geluidwering, zorgt het geïntegreerde Alara-Lukagro rooster voor een gegarandeerde, permanente ventilatie en uitstekend geluidswering. Bovendien worden een maximale daglichttoetreding en transparantie geborgd.” Ook dit laatste aspect zorgt nog regelmatig voor uitdagingen, weet hij. “Vooral op zomerse dagen, als de zon vol op de balkonbeglazing schijnt, kunnen bewoners na enkele minuten al niet meer comfortabel op hun balkon zitten. Ook in dat geval biedt ons gecombineerde systeem uitkomst.”

Hoge prestaties

Volgens het Bouwbesluit (NEN 7120) moet op geheel of gedeeltelijk afgesloten balkons en loggia’s ten minste 3 liter lucht per seconde en per vierkante meter vloeroppervlak ververst worden. 

“Onze nieuwste SL Modular balkonbeglazing voldoet hieraan”, aldus Jansen. “De balkonbeglazing laat daglicht maximaal naar binnen stromen. Bovendien kan een geluidwering tot 25 dB worden behaald! Ook kunnen we de vraag naar dove gevels uitstekend bedienen. Samen met de architect zoeken we graag naar de juiste oplossingen voor zijn gebouwen.” Naar wens kan SL Modular al in de prefab fabriek in de gevelpuien geïntegreerd worden, waardoor ook in de bouwfase maximaal voordeel wordt behaald.

Veel belangstelling, mooie referenties

De SL Modular met Alara-Lukagro rooster is onder andere gepresenteerd op GEVEL 2022 en GTL 2022 en kan rekenen op enorme belangstelling van architecten, ontwikkelaars en aannemerspartijen. Het systeem wordt onder andere toegepast in project Crossroads in Amsterdam, dat gerealiseerd wordt op een kruispunt van vervoersstromen. Maar ook in Plesman Plaza (in aanbouw) in Amsterdam, die zich direct naar een spoorlijn bevinden. “Dankzij SL Modulair kunnen bewoners, ondanks de uitdagende locatie, tóch profiteren van een comfortabel en bruikbaar balkon dat volledig voldoet aan de geldende regelgeving.”  

Heeft u vragen over artikel, project of product?

Neem dan rechtstreeks contact op met Solarlux.

Contact opnemen

Stel je vraag over dit artikel, project of product?

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Adres Marie Curiestraat 2
7442 DP Nijverdal
Nederland
Telefoonnummer 0548 631 323 E-mailadres info.nl@solarlux.com Website solarlux.com/nl/

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?