Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Experts deelden inzichten over circulaire materialen, hergebruik en innovatieve akoestische oplossingen.

Experts deelden inzichten over circulaire materialen, hergebruik en innovatieve akoestische oplossingen.

Duurzaam en akoestisch bouwen centraal op vakbijeenkomst

De naam Knauf is onlosmakelijk verbonden met bouwmaterialen en -systemen. Het bedrijf beschikt echter ook over veel kennis op het gebied van duurzaamheid, energie-efficiëntie en innovatieve technieken. Om deze kant van Knauf nog beter naar buiten te brengen, organiseerde het bedrijf het evenement Bouwen aan een duurzame toekomst, waarin de toekomst van duurzame en akoestische bouwoplossingen centraal stond.

Tijdens het evenement in het Anatomiegebouw in Utrecht konden bouwprofessionals luisteren naar verschillende lezingen. Olga Ioannou, verbonden aan de TU Delft als onder meer Chair of Building Product Innovation, vertelde over de toekomst van duurzame bouwoplossingen. Maarten Hornikx, onder meer professor Building Acoustics aan de TU Eindhoven, deelde zijn expertise over akoestiek. Als aanvulling op deze presentaties koppelde Frans de Bondt, technisch specialist droge afbouwsystemen, de theorie aan praktische oplossingen zoals MaxSpace en het Hybride Circulair Wandsysteem.

Al bij voorschrijven nadenken over end-of-life

Olga Ioannou, assistent-professor aan de Technische Universiteit Delft, is betrokken bij onderzoek en onderwijs op het gebied van circulaire bouwproducten en -processen, met een nadruk op het ontwerp van biogebaseerde circulaire bouwmaterialen en het creëren van biogebaseerde waardeketens. Tijdens haar presentatie liet zij zien hoeveel verschillende facetten meespelen in de duurzaamheid van een materiaal of product. “Architecten denken er zelden over na waar producten vandaan komen. Wij willen hen informeren, omdat we het belangrijk vinden dat zij bij het voorschrijven van producten al nadenken over het ‘end-of-life’.”

Het Circular Building Product Canvas, gebaseerd op het populaire Business Model Canvas, is ontwikkeld als hulpmiddel om de overgang naar een circulaire bouweconomie te ondersteunen. Het helpt bij het in kaart brengen van de waardecreatie en materiaalstromen van bouwproducten. Dit gaat bijvoorbeeld over de herkomst van materialen en de manier waarop zij in het uiteindelijke product met elkaar verbonden zijn. Ook het businessmodel van een leverancier of fabrikant is belangrijk. “Ik hoop dat de verantwoordelijkheid voor de duurzame herkomst van producten in de toekomst nog meer bij de producent komt te liggen,” zegt Ioannou.

Knauf2

Optimale akoestiek voor elke ruimte

Nog meer interessante theorie, gecombineerd met praktische toepassingen, werd gepresenteerd door Maarten Hornikx. Tijdens de lezing Geluid en Gezondheid legde hij uit dat een goede akoestische kwaliteit in de gebouwde omgeving essentieel is voor het welzijn en functioneren van mensen. Innovatieve ontwerptools en slimme materiaalkeuzes kunnen bijdragen aan akoestisch optimale ruimtes. Wat deze optimale akoestiek is, hangt af van het gebruik van de ruimte.

Een van de innovatieve benaderingen die Hornikx onderzoekt, is het gebruik van virtual reality om verschillende omgevingen zowel zichtbaar als hoorbaar te maken. Hij voerde ook een experiment uit met de deelnemers om de nagalmtijd in de zaal van het Anatomiegebouw te meten. Het inschatten hiervan zonder een iOS-app bleek lastig.

Met de akoestische voordelen van het nieuwe MaxSpace-wandsysteem zit het wel goed. Frans de Bondt vertelde alles over het innovatieve en slanke wandsysteem, met een dikte van slechts 125 mm. Dit systeem biedt aanzienlijke ruimtebesparing, tot wel 8 cm per kamer, wat neerkomt op een winst van 40 m² bij 100 woonunits met een wandlengte van 5 meter.

Het systeem bestaat uit een standaard CW-50-profiel met aan beide zijden kokosvilt en een extra stalen flens. Hierop kunnen gipsplaten worden bevestigd. Het kokosvilt zorgt voor akoestische ontkoppeling, waardoor geluid niet direct via de wandstaanders wordt overgebracht. Hierdoor voldoet het systeem aan de normen voor geluidsisolatie en brandveiligheid (EI60).

Duurzame wandsystemen en biobased samenwerkingen

Knauf zet zich in voor duurzaamheid en circulariteit in de bouw. Een voorbeeld hiervan is het Hybride Circulair Wandsysteem, waarbij nieuwe en gebruikte gipskartonplaten worden gecombineerd tot een duurzame scheidingswand met uitstekende prestaties (gelijk aan vergelijkbare wanden met A-plaat als eerste laag). De eerste laag van dit systeem is afkomstig van platen die geoogst worden in bestaande gebouwen. Door deze te hergebruiken draagt Knauf bij aan materiaalbesparing en afvalreductie.

Daarnaast heeft Knauf gereflecteerd op de verschillende bestaande biobased materialen. Op het gebied van brandveiligheid en MKI-score is dit zeer complex, zo toonde De Bondt tijdens het event door inzicht te geven in verschillende onderzoeken. Veel natuurlijke materialen voldoen momenteel nog niet aan dezelfde brandveiligheidseisen als bestaande producten. Het gebruik van isovlas-vlasisolatie is echter een aantoonbaar hoogwaardige en circulaire vorm van isolatie. Samen met een niet-dragend wandsysteem voldoet dit aan de EI30-criteria.

Knauf3

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten