VKG. De resultaten van onafhankelijk onderzoek, uitgevoerd door IGG Bouweconomie en gecontroleerd door Ingenii Bouwinnovatie, naar de levensduurkosten (Total Cost of Ownership) van kozijnen, zijn bekend. Dit onderzoek bewijst dat kunststof kozijnen op de korte én lange termijn de meest kostenefficiënte keuze zijn, zowel qua aanschaf als onderhoud. De analyse vergelijkt de prestaties van diverse houtsoorten, aluminium en kunststof over periodes van 25, 50 en 75 jaar.
“In de professionele markt heerst al lange tijd het gevoel dat kunststof kozijnen voordeliger zijn dan aluminium of hout, wanneer naar de totale levensduur en het onderhoud wordt gekeken”, weet Albert Zegelaar, directeur van VKG. “Als brancheorganisatie voor leveranciers en fabrikanten van kunststof kozijnen kunnen wij dit alleen maar beamen, maar harde cijfers ontbraken. Het door ons geïnitieerde onafhankelijke onderzoek TCO-kozijnen dat door IGG Bouweconomie is uitgevoerd en gecontroleerd door Ingenii Bouwinnovatie, brengt hier verandering in. Het toont opmerkelijke verschillen die volgens ons zeer nieuwswaardig zijn voor opdrachtgevers, architecten en aannemerspartijen.”
“Wij hebben ons onderzoek heel integer opgezet, breed ingestoken en grondig onderbouwd. Kortgezegd hebben we samen met onafhankelijke partijen gekeken naar de aanschaf en levensduurkosten van houten, aluminium en kunststof buitengevelkozijnen over een periode van 25, 50 en 75 jaar.” Het onderzoek richt zich op vijf veelvoorkomende woningtypen, zoals beschreven in het RVO-rapport ‘Voorbeeldwoningen 2022’. “Voor de gemiddelde aanschafkosten leunen we op de expertise, kennis en databases van IGG Bouweconomie. Als peildatum hiervoor is 1 november 2023 aangehouden. Voor het onderhoud is net als de PCR uit de Nationale Milieu Database (2020) uitgegaan van een levensduur van 75 jaar voor alle kozijnmaterialen.” De benodigde onderhoudsfrequentie varieert echter per materiaal. “Bij het opstellen van de TCO is rekening gehouden met deze verschillen. De bronnen die gebruikt zijn om de onderhoudsvoorschriften en onderhoudsfrequentie vast te stellen, zijn brancheverenigingen en leidende spelers in die specifieke branche. IGG Bouweconomie heeft hier de juiste (gemiddelde) kosten aan gekoppeld.”
De belangrijkste conclusie uit het TCO-rapport kozijnen is dat kunststof kozijnen zeker over een langere periode de voordeligste keuze zijn. “Zo is de gemiddelde besparing van kunststof ten opzichte van Meranti-hout voor alle woningtypen voor de levensduren 25, 50 en 75 jaar, maar liefst 52%”. Wanneer je bijvoorbeeld de kosten van aanschaf en onderhoud optelt van een gemiddelde woning over een periode van 25 jaar, dan is al een besparing van € 17.225 mogelijk ten opzichte van Meranti-hout. Waar de aanschafkosten ‘slechts’ 15% verschillen, loopt het verschil in de onderhoudsfase op tot maar liefst 80%. “Dit heeft alles te maken met het feit dat je kunststof niet hoeft te schilderen en schuren, maar dat volstaan kan worden met een jaarlijkse schoonmaakbeurt en een druppeltje olie op het hang- en sluitwerk. Bij opkomende houtsoorten zoals Accoya en Finti is het verschil minder groot, maar nog altijd aanwezig.” Vergelijk je de aanschaf van kunststof kozijnen met aluminium, dan is de aanschaf van aluminium kozijnen 27% duurder, terwijl de onderhoudskosten bij kunststof en aluminium nagenoeg gelijk zijn.
Architecten worden in hun ontwerpen vaak afgerekend op kosten. Ook groeit het aantal Design Build Maintain-projecten, waarin aannemers niet alleen een ontwerp- en bouwverantwoordelijkheid hebben, maar ook in moeten staan voor het onderhoud. “Door te kiezen voor kunststof kozijnen, kunnen zij een belangrijke slag slaan. Het budget dat zij hierdoor overhouden, kan namelijk besteed worden aan andere designkeuzes.” Belangrijk is bovendien dat kunststof kozijnen aan alle esthetische wensen voldoen en een zeer duurzame keuze zijn. Niet alleen als je kijkt naar levensduur en onderhoud, maar ook als het gaat om de waarde van het materiaal. “Onze leden hebben zich geconformeerd aan het VKG Recyclesysteem, dat inzet op een gesloten grondstofketen. Om dit mogelijk te maken, worden alle end-of-life kozijnen actief door ons ingezameld, gerecycled en op een gelijkwaardig niveau teruggebracht in de keten. Tijdens de VKG Architectuurprijs 2023 lieten winnaars Heren 5 en DOOR architecten op treffende wijze zien hoe duurzame kunststof kozijnen onderdeel kunnen worden van de architectuur van vandaag én morgen.”
Dit onderzoek onderstreept het belang van een bewuste materiaalkeuze voor gevelkozijnen, waarbij niet alleen de aanschaf, maar de complete levensduurkosten een cruciale factor vormen in kostenbeheersing en duurzaamheid.
Voor meer informatie kunt u het rapport inzien via vkgkeurmerk.nl/zakelijk