De Zuid-Nederlandse Ramenfabriek (ZNR) is een groot pleitbezorger van staal als materiaal voor kozijnen. Het bedrijf uit Rucphen specialiseert zich in ramen, deuren en glasconstructies van staal. Hierbij is esthetiek net zo belangrijk als de toegevoegde waarde door isolatie, brandwerendheid en inbraakwerendheid.
De Zuid-Nederlandse Ramenfabriek maakt ramen en deuren van staal. Commercieel directeur Jörn Jochems. “Staal kan voor 87% worden gerecycled en voor 12% hergebruikt. Daardoor past het prima binnen het concept van circulair bouwen. Het heeft een technische levensduur van 100 jaar en behoudt in die tijd dezelfde eigenschappen, in tegenstelling tot aluminium. Staal is ook drie keer zo sterk en veel slanker uit te voeren.”
Dit maakt stalen kozijnen volgens Jochems bij uitstek geschikt voor de renovatie van oude panden. “Van Nelle Fabriek heeft bijvoorbeeld stoeltjesprofielen, wij kunnen zorgen dat dit klassieke uiterlijk behouden blijft, terwijl aan de huidige wensen voldaan wordt. Met aluminium is dit niet mogelijk.” Voor het monumentale stadhuis in Leiden leverde ZNR achterzetramen met dezelfde strakke profielen als het origineel. Zij zijn zo gemonteerd dat het mogelijk is om tussen de ramen te wassen. “Isolatie was hier belangrijk, net als extra brandwerendheid en inbraakwerendheid.”
Al in de ontwerpfase kan het ZNR architecten bijstaan met productkennis en een pragmatische insteek. “Onze klant- en oplossingsgerichtheid zorgt ervoor dat wij ook aannemers optimaal kunnen ondersteunen. Ontzorgen vanaf de ontwerpfase tot en met de montage dus.” Naast standaard producten zijn ook oplossingen op maat mogelijk.
Stalen kozijnen hebben ook goede brandwerende eigenschappen, legt Jochems uit. “Kozijnen van staal voldoen aan hogere eisen op het gebied van brandwerendheid en blijven toch heel slank. Architecten zijn hier ook naar op zoek, omdat grote raampartijen populair zijn en met staal grote afstanden overbrugd kunnen worden.”
Inbraakwerendheid is ook een belangrijk thema voor de klanten van ZNR. Zo leverde het bedrijf recent inbraakwerende deuren voor de tijdelijke huisvesting van de Tweede Kamer. “Wij testen deze deuren zelf. Door het gebruik van staal is het mogelijk om een hoge klasse te halen.” Voor een gevangenis in Sittard was natuurlijk uítbraakwerendheid van belang. Voor dit project verzorgde ZNR door SKG-IKOB gecertificeerde uitbraakwerende ramen, van het raam, tot het glas en de tralies.
Ook getest zijn de wanddeuren van ZNR. Deze vallen vlak met de wand en kunnen automatisch sluiten bij brand, om deze sterk te vertragen. Het bedrijf uit Rucphen is de enige die een dergelijke oplossing kan leveren.