De Montessori Campus in Almere is een revolutionair schoolgebouw dat een doorlopende leerlijn biedt voor kinderen van 0 tot 18 jaar. Dit innovatieve concept is uniek in Nederland: in één gebouw krijgen leerlingen van alle leeftijden les, wat zorgt voor een dynamische en inspirerende leeromgeving. Een belangrijk onderdeel van de uitstraling van de campus, ontworpen door architectenbureau RoosRos, is de toepassing van Swisspearl-vezelcementpanelen op de gevels.
RoosRos won de prijsvraag voor het ontwerp met een concept dat nauw aansluit bij de Montessori-filosofie en het Italiaanse erfgoed van Maria Montessori. Architect Austin Schulte Fischedick van RoosRos legt uit: “De Montessori Campus is ontworpen met het idee van de roze Montessoritoren in gedachten, een stapelbare blokkenset die symbool staat voor de opbouw van kennis en groei. Dit vertaalde zich in een ontwerp met verschillende gebouw-
volumes die oplopen in hoogte: kleinere, geborgen ruimtes voor de jongste leerlingen en grotere structuren voor de oudere scholieren.”
Het project kende meerdere uitdagingen, waaronder de nabijheid van de snelweg en de noodzaak om geluidshinder te minimaliseren. “Daarom hebben we strategisch gekozen voor de positionering van de sporthal als buffer tegen het verkeerslawaai. De overige gebouwen zijn erachter geplaatst, zodat een rustige leeromgeving ontstaat”, aldus Schulte Fischedick.
Een belangrijk aspect van de architectonische identiteit van de campus is het gebruik van kleur en natuurlijke materialen.
De gevels zijn bekleed met Swisspearl-vezelcementpanelen, gecombineerd met bamboelatten. Dit voegt een esthetische gelaagdheid toe aan het ontwerp. “We hebben bewust gezocht naar door en door gekleurde panelen”, zegt Schulte Fischedick. “Dit creëert de uitstraling die wij zochten, zodat de kleur vanuit elke hoek zichtbaar is. Met veel alternatieven was dit niet mogelijk, maar met de Zenor-panelen wel.”
Kleur speelt sowieso een belangrijke rol in het ontwerp. “We hebben een kleurpalet samengesteld dat refereert aan het Toscaanse landschap, met de tinten graangeel, azuurblauw, terracotta rood en olijfgroen”, vervolgt de architect. “Daarnaast hebben we gespeeld met de perceptie van de panelen. Door het gebruik van de bamboelatten zie je warme houttinten als je overhoeks kijkt, terwijl je frontaal de levendige Swisspearl-kleuren ervaart. Dit zorgt voor een speels en dynamisch effect.”
Dennis Schoonemeijer, area manager bij Swisspearl, voegt toe: “De toegepaste Zenor-serie vezelcementpanelen bieden brandklasse A2, wat helpt om met totaalopbouw aan de brandveiligheidseisen te voldoen. Dit is extra belangrijk in een gebouw waar veel hout is toegepast. We merken dat onze klanten de panelen steeds vaker combineren met hout, of een groene gevel. Die creativiteit moedigen wij aan, maar we adviseren graag over de juiste bevestiging door een goede installateur. Zo is het belangrijk om de gaten groot genoeg te boren, vanwege krimp en uitzetting.”
De Montessori Campus is overigens niet alleen een architectonisch statement, maar ook een toonbeeld van duurzaam bouwen. Het gebouw heeft geen gasaansluiting en is (samen met de gymzaal) voorzien van meer dan 500 zonnepanelen. Aan de hoge duurzaamheidsscore dragen ook de Swisspearl vezelcementpanelen bij, onder meer dankzij hun samenstelling uit minerale grondstoffen. Daarnaast zet de fabrikant zich sterk in voor CO2-reductie en circulaire economie.
De bouw van de Montessori Campus door BINX Smartility was een proces vol uitdagingen en creatieve oplossingen. “Als architectenbureau wilden we ervoor zorgen dat onze visie behouden bleef, terwijl de aannemer veel tekenwerk uitvoerde”, zegt Schulte Fischedick. “Het eindresultaat is een prachtige, innovatieve onderwijsomgeving die volledig aansluit bij de Montessori-filosofie.” Inmiddels is de school in gebruik en zijn de eerste klassen volledig gevuld. Met flexibele leerpleinen, die de traditionele klaslokalen deels vervangen, biedt de campus een inspirerende leeromgeving waar kinderen zich vrij kunnen ontwikkelen.
Neem dan rechtstreeks contact op met Swisspearl Nederland.