Multifunctioneel dakgebruik stelt nieuwe eisen aan ontwerp, applicatie en afwerking
Stedelijke verdichting en onze klimaatopgave vragen om efficiënt(er) ruimtegebruik. Ook met betrekking tot onze daken, wat nieuwe eisen stelt aan ontwerp, applicatie en afwerking. “Het platte dak wordt steeds vaker beschouwd als ‘vijfde gevel’ en multifunctioneel benut”, merkt Atze Walsweer, Technisch Manager bij Derbigum. “En dat is niet verwonderlijk, want met ruim 400 miljoen vierkante meter plat dakoppervlak ligt hier een enorme potentie. Door het dak uit te voeren als (gecombineerd) sedumdak, solardak, verblijfsdak, parkeerdak of waterretentiedak, komen duurzaamheid en leefbaarheid op unieke wijze samen en blijft het maaiveld beschikbaar voor andere (nuttige) doeleinden.”
Binnen Derbigum worden multifunctionele daken ‘bijzondere daken’ genoemd. Hierbij wordt onderscheid gemaakt in de kleurgroepen groen, geel, rood en blauw.
“Groene daken zijn daken met begroeiing, die kan variëren van mos, sedum, gras en kruiden (extensief) tot struiken en bomen (intensief)”, vertelt Walsweer. “Op gele daken wordt duurzame (zonne-)energie opgewekt, terwijl rode daken ruimte bieden voor recreatie. Van terrassen tot sportvelden of zwembaden. Blauwe daken ten slotte worden ontworpen om zoveel mogelijk water te bergen en/of te bufferen, eventueel in combinatie met begroeiing.”
Derbigum produceert een uitgebreid aanbod hoogwaardige en KOMO-gecertificeerde producten die multifunctioneel dakgebruik binnen alle kleurthema’s mogelijk maken. “Al onze bijzondere daken worden verzekerd in de ‘titanium verzekerde dakgarantie’, waarin zowel product als applicatie gedekt zijn.”
Het bedrijf levert hoogwaardige bitumen dakbedekkingen voor platte daken, met een hoge duurzaamheid en bewezen lange levensduur van meer dan 40 jaar. “Naast zwarte bitumen zien wij een groeiende vraag naar witte dakbedekkingen”, vertelt Walsweer. “Dit komt met name omdat de zonlichtweerkaatsende eigenschappen van de witte afwerking het rendement van de zonnepanelen positief beïnvloeden. Bovendien beperken de reflectie en hoge emissiegraad (warmte-uitstraling) van witte dakbedekking de opwarming van de onderliggende ruimte.”
De verhouding tussen zonreflectie en emissiviteit wordt uitgedrukt in de Solar Reflectance Index (SRI), vertelt hij. “Hierbij geldt: hoe hoger de SRI-waarde, hoe beter de zonreflectie en hoe koeler het dak.”
Het assortiment kent twee witte dakbedekkingen, met een SRI van 100 (Derbigum Aquatop) en 51 (Derbicolor White). “Beiden zijn uitstekend geschikt voor de montage van zonnepanelen, waarbij Derbigum Aquatop tevens een maximaal effect heeft op de binnentemperatuur”,
aldus Walsweer. “Wie kiest voor Derbicolor White, kiest bovendien voor een aanzienlijk percentage gerecyclede bitumen.”
Een tweede trend die Derbigum waarneemt, is de trend van groene daken waarbij het dak wordt voorzien van begroeiing. “De redenen voor deze trend zijn divers”, aldus Walsweer. “Denk bijvoorbeeld aan esthetische overwegingen, CO2-reductie, het versterken van de biodiversiteit, het verhogen van de leefbaarheid, het absorberen en vertraagd afvoeren van regenwater en/of het verlagen van de omgevingstemperatuur. In sommige gevallen worden groene daken ook gecombineerd met wateropvang in kratten. In dit geval spreken we van blauwe daken of waterretentiedaken.”
Om het risico op lekkages te voorkomen, vereisen groendakconstructies een dakbedekkingsmateriaal en uitvoering met een groot zekerheidsgehalte, benadrukt hij. “Lekkages zijn immers door de afwerking niet snel op te sporen.”
Derbigum levert hiervoor bijvoorbeeld Derbigum SP WW; een wortelwerende dakbedekking met een gescheiden dubbele inlage van glasvlies en polyester, een hoge weerstand tegen krachten van buitenaf en een uitstekende begaanbaarheid. Maar ook Derbigum GC WW; een wortelwerende dakbedekking met zwaardere inlages die tevens geschikt is als waterdichting voor parkeerdaken of ondergrondse afdichtingen. Kortom: dit werkt dus voor alle projecten die extreem belast worden. Voor de kleinere daken is er de Derbisedum; een in kratten voorgeteelde sedumafwerking die eenvoudig en snel aangebracht kan worden. De wortelwerende dakbedekkingen worden op korte termijn toegevoegd aan de Derbigum NT-range en geproduceerd op basis van een significant aandeel gerecyclede content.
Om de kwaliteit, duurzaamheid en waterdichtheid van bijzondere daken voor lange tijd te borgen, is risicobeperking essentieel. “Dit begint al in de ontwerpfase, bij de keuze van de juiste bouwkundige ondergrond, isolatie van voldoende drukvastheid en de juiste onderlaag, dampremmer en toplaag. Maar ook met het voorkomen van waterstagnatie, met uitzondering van blauwe daken”, aldus Walsweer.
“Belangrijk is bovendien dat alle dakbedekkingsmaterialen goed samengaan. Onze Derbigum Bestekservice helpt hierbij. Met deze gratis online tool kunnen architecten, ontwerpers en adviseurs heel eenvoudig het Stabu-bestek voor hun platte dak maken en downloaden. De software is ontwikkeld in samenwerking met Bouwconnect en begeleidt gebruikers stap voor stap naar het gewenste daktype én de juiste daksamenstelling. Uniek hierbij is de productselectie. Wie bijvoorbeeld kiest voor een intensief groendak met een tweelaagse C-EPS ondergrond, kan alleen de toplaag, dampremmer, onderlaag en isolatie kiezen die hiermee combineren. Datzelfde geldt bij een ondergrond met Foamglas, XPS of andere isolatiematerialen, waardoor fouten in de dakopbouw slim worden ondervangen. Aan het eind van het selectieproces kan de bestektekst eenvoudig gedownload worden waarna het in het totaalbestek van de architect, ontwerper of adviseur geïntegreerd wordt.”
Neem dan rechtstreeks contact op met Derbigum Nederland.
Contact opnemen