Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Fassada H60-hybrid vliesgevel: een godsgeschenk voor de architect!

Fassada H60-hybrid vliesgevel: een godsgeschenk voor de architect!

Of het nu het Parthenon in Athene, de Empire State Building in New York, het Louvre in Parijs of de Verboden Stad in Beijing is, al deze adembenemende gebouwen vormen een waterscheiding in de geschiedenis.

Ook nu komt er een nieuw tijdperk aan: dit van de ‘Climate change’, het tijdperk is ingeluid van de duurzame, milieu- en energievriendelijke architectuur.

Fassada Systems heeft hiervoor een revolutie gelanceerd.

De era van de complete glazen midden- en hoogbouwprojecten is definitief voorbij. De tendens naar duurzaamheid en lage CO2-voetafdruk is immers onomkeerbaar. De internationale regulering en standaarden zijn er de stille getuige van.

De toepassing van andere materialen dan glas en de toegang tot uitdagende, creatieve invulling van de ‘blinde, de opake zones’ van een gebouw verlenen de architect een ongekend spectrum van architecturale vrijheid.

Spraakmakende architectuur impliceert doorgaans twee nadelen: een stevig prijskaartje, onbetaalbaar en technisch risicovol, voornamelijk met betrekking tot wind- en waterdichtheid, toch niet het onbelangrijkste criterium van de gevel van een gebouw.

Technisch superieur en economisch

Bovenstaand schema is de basis van het Fassada – walhalla. De conventionele opbouw van een composiet gevel (beglaasde zones in combinatie met opake materialen) wordt als volgt gekenmerkt:

• Montage van de opake bekleding materiaal met behulp van specifieke ankers tegen ruwbouw. Perforatie van de isolatie en hierdoor koudebruggen.
• Ter hoogte van de overgang van de raamzones naar de opake bekleding: kleven van waterdichte membranen langsheen de ganse perimeter.
• Montage van buiten uit vanop een stelling

De Fassada-filosofie, “doing better, simpler, easier and last but not least more cost efficient” heeft geresulteerd in een baanbrekende technologie voor de montage van externe structuren tegen de hybride Fassada-vliesgevels:

• Continue buitenschil, geen enkele onderbreking, geen dichtingsmembranen
• Geen perforaties van isolatie bijgevolg ook geen koudebruggen
• Fool proof montage van binnenuit van zowel gevel als de opake bekleding, c.q. externe structuren
• De externe opake bekleding zijn een visuele bekleding, steeds geventileerd en GEEN deel uitmakende van de wind- en waterdichting van de buitenschil
• De ophangstructuur van de opake bekleding is geïntegreerd, maakt deel uit van de buitenschaal van de stijl van de gordijngevel

De immense voordelen is een waslijst lang en dit op alle domeinen:

1. Technisch

• Geen perforatie van het dichtingsscherm van het gebouw door ankers van de bekleding
• Geen enkele onderbreking van de continue buitenschil (akoestische en thermische perfect)
• Geen gebruik van dichtingsslabben!!

Aan de Rijksuniversiteit te Gent België werd door prof.dr.ir. Nathan Van den Bossche, directeur van het Testcentrum voor Gevelelementen, uitgebreid onderzoek gedaan naar de prestaties van dichtingsmembranen (butyl of EPDM) gekleefd tussen ramen en ruwbouw. Bij 12 alternatieve opstellingen in het lab, werd 12x infiltratie van water vastgesteld bij drukken lager dan 150 Pa… 

2. Kwaliteit van uitvoering

• De integrale montage en uitlijning van de ankers is herleid tot 0,00. Immers de uitlijning is deel uitmakende van de stijl en dus ‘opgelost’ door de cnc-freesmachine bij de bewerking van de stijlen
• Toleranties montage bekleding = tolerantie stijlen vliesgevel

3. Sociale duurzaamheid

• Montage mogelijk door laag- of niet geschoolde arbeiders en niet door uitsluitend natuursteen experten

4. Kostprijs – economischer

• Geen stellingen
• Geen – bij natuursteen duur inox beugels – apart ankersysteem voor bekleding
• Geen afzonderlijke uitlijning
• Montage van 10 m²/uur i.p.v. 1 m²/uur

5. Risicocontrole

• Op alle vlakken: montagekosten, uitlijning, waterdichting, duurzaamheid,…

6. Veiligheid

• De monteurs staan veilig binnen in het gebouw, geen last van regen of hevige wind

7. Architecturale vrijheid

• Deze is quasi onbeperkt geworden, wegens alles veel eenvoudiger, beter en prijsgunstiger…

Vier concrete case studies

Onderstaand worden vier concrete Fassada-projecten, actueel in uitvoering, toegelicht. Bij elk van deze bouwprojecten wordt een ander opaak bekledingsmateriaal toegepast:

✓ Case 1 – aluminium cassettes: ING project te Louvain-la-Neuve 
✓ Case 2 – natuursteen & pleister: Esplanade project te Brussel
✓ Case 3 – aluminium kolommen: Moda project te Manchester
✓ Case 4 – inox sier kolommen: ING HQ te Brussel

Het is evenwel duidelijk dat alle materialen mogelijk zijn zoals hout, bamboo, steenstrips, lamellen, grc,…in principe is er geen enkele beperking. We kunnen dus echt wel gewagen van een ‘godsgeschenk voor de architect’.   


Case 1 – aluminium cassettes : ING gebouw te Louvain-la-Neuve

Het finale resultaat ziet er werkelijk verbluffend uit. De uitlijning en de strakheid van de bekleding is gewoon perfect. Thermisch, akoestisch, wind- en waterdichtheid (i.p.v. 2.400 meter dichtingsmembranen bij de conventionele oplossing, bij de Fassada hybride vliesgevel oplossing herleid tot 0,00 m…,) zijn gewoon onverbeterlijk.


Case 2 – natuursteen & pleister : Esplanade project te Brussel

Fassada-technologie zal van dit schitterende EXO-skelet gebouw van sterarchitect T. Dudler een waar juweeltje maken, mooier, strakker, technisch de perfectie benaderend, risico op dichtingsproblemen gedecimeerd (o.a. 11.980 lopende meter dichtingsmembranen gereduceerd tot 824 lopende meter, welke zich dan nog onder de uitkragende terrassen bevinden…) integraal vrij bewegende gevel, geïntegreerde niet-zichtbare draai-kiep ramen, ….


Case 3 – Aluminium kolommen: Moda project te Manchester

Deze Moda tower in aanbouw te Manchester met een Fassada H75-hybrid vliesgevel, met verdoken, volledig geïntegreerde draai-/kiepramen, wordt zonder twijfel een spraakmakende eyecatcher in  Manchester.


Case 4 – Inox sierkolommen: ING HQ te Brussel

Conventionele gevel uitvoering versus Fassada concept: 

Het nieuwe HQ van ING bank te Brussel is van de hand van ster architect David Van Seeveren en Jaspers-Eyers. Hierover kunnen we kort zijn: zowat alle belangrijke Europese gevelbouwers hebben aan de tender deelgenomen. Het Fassada voorstel was de enige met een score van 10/10, zowel op technisch als op vlak van respect van het architecturaal ontwerp.


Hart van de technologie

“Het hart van de technologie van Fassada H60-hybrid bevindt zich zeg maar in het ‘inwendige’, niet-zichtbare deel van de gordijngevel. Anderzijds is bij H60-hybrid de stijl een monoliet, thermisch onderbroken profiel en niet een aan elkaar geschroefd pakket van profielen. Bovendien geschiedt de plaatsing van de beglazing van binnenuit het gebouw. De combinatie van die drie concrete feiten biedt nooit eerder geziene mogelijkheden qua vrijheid van ontwerp voor de architect.” 

Die ‘buitenstructuren’ kunnen alle mogelijke vormen aannemen, zoals zonwerende lamellen, neonverlichting, een looppad, kunstwerken, zonnewering…zonder dat het cruciale waterkerend scherm van de gordijngevel wordt geperforeerd, en zonder dat er thermische bruggen worden gemaakt.

Alles wordt netjes voorbereid in de werkplaats en zodanig geëngineerd dat die externe structuren evenzeer van binnenuit in het gebouw worden gemonteerd zoals geldt voor de rest van de gevel.

Klimaatverandering, geen woorden maar daden

Er mag geen twijfel over bestaan: het klimaatverandering wordt dé uitdaging bij uitstek voor de gevelbouw.

Het energieverbruik van gebouwen moet drastisch omlaag tot zelfs energie neutraal ten gevolge de steeds strenger worden prestatie-eisen van gebouwen. Het well-being moet daarentegen drastisch omhoog. Combinatie van beide is de echte uitdaging maar het moet natuurlijk ook betaalbaar blijven…

Een gordijngevel performanter maken is één zaak, het betaalbaar houden is evenwel een ander paar mouwen…herinner de quote van Garry Kasparov “at the end of the day, it is all about money”.

Eric Claeys, CEO van Fassada Systems BV, hierover: “Dagelijks wordt de media overspoeld met berichten. Vele berichten raken echter kant noch wal. De zonne-overlasten beperken kan enkel door de oppervlakte van de doorkijkbeglazing te beperken of door de zon ‘buiten te houden’ wat enkel kan door buitenzonneweringen. Iets anders beweren is larie en apekool. Het monteren van buitenzonneweringen – los van alle wind- en waterdichtingsaspecten – is niet compatibel met een gordijngevel welke langs buiten wordt beglaasd. Ook dat is simpel… De technologie van Fassada staat niet alleen mijlenver voorop, doch is door haar eenvoud technisch superieur en ook nog eens prijsgunstig.” 

Anno 2021 wordt bij Fassada Systems het online e-commerceplatform gelanceerd, waarmee de klant/gevelbouwers via een login en met behulp van Logikal-files zijn bestellingen zal kunnen doorgeven.

Eric Claeys hierover: “E-commerce en digitale order processing is de te volgen weg en op dit vlak hebben we een immense voorsprong op onze confraters, omdat eerstens is ons product heel eenvoudig, een direct gevolg van de superieure technologie, een goed product is immers de facto eenvoudig en tweedens hebben we slechts een paar 10-tallen artikelen (profielen en onderdelen) waar dat onze confraters voor hetzelfde er een paar 1.000 nodig hebben… Ja, dan weet je het wel…”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?