De laatste tien jaar is er steeds meer vraag naar geluidswering rondom luchtbehandelingssystemen, warmtepompen en airco’s. Logisch, want er mag maximaal 40dB geluid hoorbaar zijn op de erfgrens. “Wij bieden voor elke situatie de juiste oplossing, die nu ook nog eens een stuk mooier is”, zegt Arjan Kick, project manager van Modubar.
De geluidsschermen van Modubar deden altijd al wat zij moesten doen, het verbeteren van de akoestiek, het weren van geluid, en het aan het zicht onttrekken van installaties. Voor toepassing bij bedrijven, vaak op het dak, is het Noise-Reducer geluidsscherm geschikt. Het modulaire systeem is één zijde voorzien van een geluidsabsorberende laag minerale wol, afgewerkt met een winddoek en een kunststof PE net. De achterzijde van de panelen zijn uitgevoerd met een gecoate staalplaat. Deze schermen bieden een hoge geluidsabsorptie van 8 t/m 17dB en een geluidsisolatie van 30dB.
“Dit systeem is zeer praktisch, maar was esthetisch niet erg fraai op daken”, geeft Kick toe. “Tot dusver werd het uiterlijk namelijk bepaald door een gaasnet. Dit stabiliseerde de constructie en er konden planten tegenaan groeien. Dit is nuttig in het maaiveld, maar niet op het dak van een gebouw. We hebben daarom nu een strakke afwerking gerealiseerd.” Hier is Modubar in geslaagd door constructieve aanpassingen in het paneel. Er wordt geen gaas meer gebruikt, door een interne versteviging heeft het scherm nu een strakke uitstraling. “De gecoate staalplaat die de uitstraling bepaalt is in allerlei varianten leverbaar, zoals een gecoate platte plaat, gecoate golfplaat, verzinkte felsplaat of damwandprofiel. Voor elk pand kan een architect zo een bijpassende plaat kiezen.”
Het nieuwe systeem is de standaard en wordt momenteel al voor verschillende projecten gebruikt. Bijvoorbeeld voor het dak van instantie DUO in Arnhem (voor aannemer Giesbers) en het Sint-Janscollege in Hoensbroek. “In beide gevallen hebben we de geluidsschermen aangebracht rond de installaties op het dak. Omdat we de schermen in eigen fabriek en beheer maken, kunnen we snel schakelen qua productontwikkeling. Het staal is er in een standaard kleurenpalet van ca. 21 kleuren, maar we kunnen eventueel in elke gewenste RAL-kleur coaten.”
Het oude systeem met het gaasnet verdwijnt niet helemaal, maar wordt alleen nog gebruikt in het maaiveld. “Men accepteerde het gaas op het dak wel, maar fraai was het niet. Onze klanten zijn dan ook erg te spreken over het nieuwe uiterlijk, dat ook meer creatieve toepassingen mogelijk maakt.”