Profielsysteemleverancier zet hoog in op duurzaamheid en circulariteit
Door verantwoord om te gaan met materialen, het scheiden van afvalstromen en het gelijkwaardig en opnieuw terugbrengen van grondstoffen in de keten, ontstaan een schonere wereld én een duurzaam en beter leefmilieu. Systeemleverancier profine, het bedrijf achter kunststof kozijnenmerk K-VISION, is zich hiervan bewust en zet zich al jaren in voor industriebrede recycling én circulair ondernemen. De inspanningen hebben inmiddels geleid tot talrijke duurzame producten en concepten, zoals het circulaire K-VISION ReFrame kozijn en de proCoverTec kleurcoating. Maar ook tot een mooie vermelding in de Nationale Milieudatabase.
De Nationale Milieudatabase heeft als doel om de milieuprestaties van gebouwen duidelijk inzichtelijk te maken. De database is gevuld met productkaarten, met informatie over bouwproducten en gebouwinstallaties. Van isolatiematerialen tot en met gevelafwerkingen en kozijnen. Naast algemene informatie zoals naam, levensduur en functionele eenheid wordt ook de milieu-impact gedeeld, die verkregen is uit een levenscyclusanalyse (LCA). De totale milieu-impact van grondstof tot productie en van sloop tot recycling wordt samengevat in een milieukostenindicator (MKI) en uitgedrukt in euro’s.
“Hierbij geldt: hoe lager de MKI, hoe lager de milieu-impact en hoe hoger de duurzaamheid”, vertelt Jelmer Bijlsma, Manager Duurzaamheid & Innovatie bij profine Nederland. “Op basis van deze informatie kunnen architecten, adviseurs en andere stakeholders bouwproducten met de minste milieubelasting selecteren. Bovendien wordt duurzaam en circulair bouwen gestimuleerd.”
Afgelopen voorjaar zijn de K-VISION kozijnen toegevoegd aan de Nationale Milieudatabase. “In het jaar daarvoor hebben wij een LCA laten opstellen en MKI laten berekenen voor ons meest gebruikte kozijnsysteem: K-VISION Trend”, vertelt Bijlsma. “Hiervoor hebben niet alleen wij, maar ook onze ketenpartners hun informatie gedeeld.”
In navolging van K-VISION Trend zijn ook de ReFrame kozijnprofielen binnen de Trend-serie toegevoegd, waardoor het verschil tussen de reguliere én circulaire kozijnprofielen nog duidelijker zichtbaar wordt. “Waar K-VISION Trend een MKI-waarde (schaduwkost) heeft van € 1,53, scoort K-VISION Trend ReFrame een mooie € 1,28 voor de vaste kozijndelen. Hiermee behoort K-VISION Trend ReFrame tot de top van de Nationale Milieudatabase. Omdat K-VISION Trend een productspecifieke kaart heeft en – ook als je de interne versterkingen meerekent – voor meer dan 50% uit secundaire content bestaat, komt het product tevens in aanmerking voor diverse subsidies zoals de milieu-investeringsaftrek (MIA) en de willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil).”
Inmiddels wordt het volledige K-VISION productgamma van profine in meer of mindere mate vervaardigd met gerecycled granulaat. “Het percentage is onder andere afhankelijk van het type profiel en de hoeveel gerecycled materiaal dat op elk moment beschikbaar is”, benadrukt Bijlsma. “Wie kiest voor K-VISION ReFrame, is verzekerd van 100% gerecycled materiaal en maakt hiermee een duurzame circulaire keuze.” Zo wordt fors bespaard op grondstoffen, transport en bijbehorende uitstoot, terwijl het circulaire kozijnprofiel over exact dezelfde technische eigenschappen beschikt als een ‘virgin’ profiel. “De enige uitzondering is de UV-bestendigheid. Om ook deze stabiliteit te garanderen, wordt het profiel rondom voorzien van onze innovatieve proCoverTec kleurcoating die tevens resulteert in een luxe, matsatijnen look & feel.”
Dat K-VISION ReFrame de markt verovert, blijkt uit de vele partners en partijen in Nederland én de rest van Europa die sinds de introductie in 2020 al voor ReFrame hebben gekozen.
Om voldoende content te verzamelen voor haar circulaire ambities, heeft profine duidelijke klantafspraken gemaakt. “Onder andere zaagafval en reststukken die vrijkomen bij de kunststof kozijnproductie worden actief door ons ingezameld en verwerkt tot granulaat, dat we opnieuw als grondstof inzetten”, vertelt Bijlsma. Ditzelfde geldt voor oude kozijnen uit sloop- of renovatieprojecten. Bij profine wordt niets weggegooid of gedowngraded. Grondstoffen worden op een gelijkwaardig niveau opnieuw ingezet in onze productie, zonder in te boeten aan kwaliteit.”
Naast duurzaamheid en circulariteit hebben de innovaties binnen profine betrekking op digitalisering. Een mooi voorbeeld hiervan is BIM. “In de markt wordt BIM steeds vaker ingezet als ontwerptool en digitaal bestek”, merkt Bijlsma. “Hierdoor groeit de vraag naar productmodellen, die eenvoudig in het gebouwinformatiemodel geïntegreerd kunnen worden. Ook als het om kozijnen gaat. Om hierin te ondersteunen, hebben wij Autodesk/Revit-families laten maken van onze populairste kozijnmodellen. Uniek hierbij is de flexibiliteit. Naar wens kunnen eenvoudig afmetingen, kleuren en zelfs vlakvullingen gewisseld worden. Bovendien kan gewisseld worden van profielserie, waardoor een maximale ontwerpvrijheid ontstaat.”
In navolging van BIM staan nog tal van andere product- en procesoptimalisaties op stapel. Wordt dus vervolgd…