Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Oproep aan architecten: er is nog veel winst te behalen in bouwend Nederland

Oproep aan architecten: er is nog veel winst te behalen in bouwend Nederland

Als je ongeveer een kwart van alle bouwprojecten in Nederland beroepsmatig mag scannen op constructieve haalbaarheid en de kostprijs daarvan én daarbij efficiency én rendement ook aan een studie onderwerpt, dan heb je recht van spreken. 

Johan Oltvoort, directeur/eigenaar bij Olcas in Lochem is er heilig van overtuigd dat er nog een flinke verbeterslag in Nederland kan worden gemaakt. “Bij al die scans zien wij nog veel te veel verschillen tussen de oorspronkelijke tekeningen, de bestekken en de uiteindelijke berekeningen”, zegt hij. “Regeren is dus vooruitzien.”

Johan Oltvoort

Oltvoort is een vurig pleitbezorger van het bouwen met prefab beton, specifiek voor woningbouwcasco’s. “Door het proces van advisering, prijsvorming, engineering én logistiek te clusteren, is er al veel winst te behalen. Het nemen van regie begint dus bij de start. De vooruitziende blik zou dáár moeten zitten. Met andere woorden: de architect is aan zet.”

“Want, weet hij wel dat er ongekend veel voordelen zijn bij prefab bouwen, zoals het verkorten van de bouwtijd, het plaatsen van de productie in een omgeving waar de kwaliteit ook daadwerkelijk geborgd is, het naar voren kunnen halen van de werkvoorbereiding (‘Regeren is vooruitzien!’), het beter kunnen controleren van de uitvoerbaarheid in het voortraject en het bereiken van meer omzet voor het bouwbedrijf terwijl deze tegelijkertijd niet meer FTE hoeft in te zetten!”

Beton heeft de voorkeur

“Het is de boodschap die wij elke keer weer verkondigen”,  zegt de zichtbaar gedreven Oltvoort. “Maar dan zijn we er nog niet, want natuurlijk vormt een casco van beton de basis voor het verdere vervolg. Zo kun je de installatieleidingen van te voren opnemen in de wanden. Beton heeft bovendien een warmtebufferende eigenschap. Daarom alleen al is beton efficiënter dan hout. Beton kan thermisch actief worden gemaakt, zowel voor het verwarmen als voor het koelen. Beton heeft bovendien een langere levensduur.”

Daarnaast meent Oltvoort dat het goed is om te kiezen voor scheiding in de vloer van de constructie en de installaties. Beton zélf heeft immers een veel langere levensduur dan de installaties. Door die scheiding kun je – als het nodig is – alleen de installatielaag vervangen. Je hoeft dan niets te doen aan de constructielaag van het beton. Duurzaam dus! Het levert bovendien tijdwinst op voor de installateur. 

“Verder heeft beton door de massa een goede geluidsisolatie. Bij beton heb je door een goed ontwerp geen lateien en balken nodig. En, bij een betoncasco werk je met één constructief materiaal. Overal beton. Dit betekent dat de uitzettingscoëfficiënt op elke plek in het casco dezelfde waarden heeft; de kans op scheuren wordt kleiner.”

Prefab bouwen met beton is volgens Olcas de toekomst, vooral ook op het gebied van duurzaamheid en het behalen van meer rendement.

Uitdaging

Oltvoort daagt de architecten van Nederland dan ook uit om bij een nieuw project meteen in het voortraject bij hem aan te kloppen. “Voordat je naar een aannemer gaat met al je tekeningen en plannen, is het goed om al het gedane werk eens goed tegen het licht te laten houden”, zo besluit hij. “Ik ben er 100% van overtuigd dat daar veel winst is te behalen. Ik weet ook zeker dat elke architect na zo’n scan concludeert dat ‘bouwen inderdaad makkelijker kan.’    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?