Het is slechts een greep uit de vragen die dagelijks bij branchevereniging VEBIDAK binnenkomen. Actueel is bovendien de groeiende vraag naar gebruiksdaken – en de invloed daarvan op het ondernemerschap van dakbedekkingsbedrijven.
“Door klimaatverandering en verstedelijking heeft het dak een andere functie gekregen”, weet André van den Engel, adjunct-directeur en hoofd Technische Zaken bij VEBIDAK.
“Zo doet het dak steeds vaker dienst als duurzame energie-opwekker. Ook worden diverse vormen van biodiversiteit aangebracht, zoals mossen, grassen en/of sedum, met als doel om bij hevige regenval water te bufferen en het gemeenteriool te ontlasten. Om het gebrek aan buitenruimte in stedelijke omgevingen op te vangen, worden daken eveneens benut als terras of parkeervoorziening, wat nieuwe eisen stelt aan bijvoorbeeld waterdichtheid, isolatiewaarde, dakrand- en opstandhoogtes.”
VEBIDAK is de branchevereniging voor bitumineuze en kunststof dakbedekkingsbedrijven. “Wij behartigen de belangen van ruim 175 aangesloten bedrijven, verspreid door het land en we bieden advies en ondersteuning aan iedereen die belang heeft bij een goed dak. Zowel bij nieuwbouw, renovatie als herstel. Niet alleen aangesloten bedrijven, maar ook bouwbedrijven, gemeentes, architecten, expertisebureaus, woningcorporaties, projectontwikkelaars, vast-goedbeheerders, verenigingen van eigenaren én particulieren kunnen bij ons terecht. Bijvoorbeeld voor een deskundig en objectief oordeel over materialen, materiaaltoepassingen, constructies en systemen”, aldus Van den Engel. “Samen met vakbonden FNV Bouwen & Wonen en CNV Vakmensen maken wij ons sterk voor een verantwoorde cao en dito arbeidsomstandigheden. Daarnaast onderhouden we intensieve contacten met de Inspectie SZW voor wat betreft de Arbocatalogus Platte Daken, waarmee we een actieve bijdrage leveren aan duidelijke, veilige en gezonde arbeidsomstandigheden. Ook participeert VEBIDAK in commissies en werkgroepen op het gebied van certificatie en normalisatie, zoals NEN Bouw, KOMO, Intron Certificatie en KIWA.”
“Naast een branche-specifieke ondernemersopleiding, als voorwaarde voor het lidmaatschap, worden dakdekkers praktisch opgeleid. Bijvoorbeeld op het gebied van ‘Gezond en veilig werken op het dak’. Befaamd is bovendien onze afdeling Technische Zaken, die zowel lidbedrijven als andere belanghebbenden, waaronder dakeigenaren, mondeling of schriftelijk adviseert en indien nodig inspecties en onderzoeken op bestaande daken verricht. Tot slot zijn we vertegenwoordigd in diverse bijeenkomsten en gremia en onderhouden we nauw contact met alle stakeholders in de markt. De kennis en ervaringen die we hierbij opdoen, delen we actief en branchebreed.”
“Wij vinden het belangrijk dat onze leden kennis hebben van ontwikkelingen in de markt én de gevolgen daarvan voor dakconstructies”, benadrukt Van den Engel. “Dakbedekkingsbedrijven hebben het aanbrengen van dakbedekkingen en isolatiematerialen goed in de vingers. Het aanleggen van zonne-energiesystemen, begroeide daken of parkeerdaken echter zijn specialiteiten, waarbij samenwerking met een vakspecialist zoals een zonnepaneleninstallateur of dakhovenier noodzakelijk is. Toch is een goede bouwkundige basiskennis bij dakbedekkingsbedrijven wel vereist. Immers: wanneer je dakranden en opstanden te laag zijn, kan de hovenier hier geen tuin op aanleggen. En wanneer de dakbedekking en onderliggende isolatie onvoldoende robuust zijn, is de aanleg van zonne-energiesystemen geen optie.”
“Als branchevereniging zijn we met name preventief georiënteerd”, vertelt hij. “Wij zien het als onze taak om onze leden te wijzen op de valkuilen die kúnnen ontstaan. Bijvoorbeeld op het gebied van schades en garanties. Want hoe kun je bijvoorbeeld beschadigingen voorkomen, bijvoorbeeld omdat daken intensiever worden belopen? Nu gebruiksdaken aan populariteit winnen, adviseren wij bedrijven om tijdens het eerste contactmoment met de opdrachtgever niet alleen waterdichtheid en isolatiewaarde te bespreken, maar ook de gebruikswensen over 1, 2 of 5 jaar. Vervolgens kunnen hier het advies, de offerte én de uitvoering op worden afgestemd. Dit leidt tot nieuwe businesskansen, omdat de dakbedekkingsbedrijven in samenwerking met hun partners ook begroeiingen, zonne-
energiesystemen en/of parkeerdaken kunnen verkopen. Belangrijk is bovendien dat de dakbedekking en de isolatie perfect worden afgestemd op het toekomstig dakgebruik.”
Volgens Van den Engel ligt hier ook een belangrijke taak voor architecten, constructeurs en aannemers. “Ook zij moeten anticiperen op de toegenomen dakrand- en opstandhoogtes, want naast de gebruiksfuncties zorgen ook stijgende isolatiewaarden voor toegenomen pakketdiktes. Door hier gezamenlijk op te sturen, kunnen inwateringsproblemen worden voorkomen. Bovendien worden een optimale dakbedekking, lange levensduur én hoogwaardige esthetiek zo geborgd.”