Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Méér mogelijkheden, minder impact
Het vliesgevelsysteem is beschikbaar met 50 en 60 mm brede aluminiumprofielen, voor het ontwerp van hedendaagse modulaire gevels met grote beglazingseenheden. Op de foto: TENTAL 50.

Méér mogelijkheden, minder impact

Grote glaspartijen creëren met circulair en eenvoudig te verwerken vliesgevelsysteem

Architecten en aannemers kiezen steeds vaker voor grote glaspartijen met slanke profielen, om zoveel mogelijk daglicht binnen te laten en maximale transparantie te garanderen. Bovendien hechten zij waarde aan thermische isolatie, duurzaamheid en circulariteit. SAPA combineert al deze thema’s in haar innovatieve en modulaire gevelconcept TENTAL, dat geproduceerd wordt op basis van Hydro CIRCAL 75R post-consumed aluminium met een uiterst lage CO2-footprint.

Met TENTAL krijgen architecten en consultants de creatieve vrijheid om de gevel te ontwerpen, die ze ook echt voor ogen hebben, vertelt Marc van den Nieuwenhof, Area Manager bij SAPA. “Ons vliesgevelsysteem is beschikbaar met 50 en 60 mm brede aluminiumprofielen, voor het ontwerp van hedendaagse modulaire gevels met grote beglazingseenheden. De modules kunnen voorzien worden van panelen met een gewicht tot 850 kg en een oppervlakte tot 12,25 m, afhankelijk van het gebruikte type glas.”

HYDRO Tental exterior feature caps LEFT kopie
Tental rendering feature caps

Speciaal voor TENTAL werden verdekte, naar binnen en naar buiten opengaande ramen ontworpen. “Ook is er keuze uit een ruim gamma afdekkappen, van standaard afdekkappen tot semi-afdekkappen die de horizontale lijnen van de regels of verticale lijnen van de stijlen benadrukken. Daarnaast zijn vlakke afdekkappen mogelijk voor een glad uitzicht van de profielen en beglazing”, vertelt Alex Caestecker, Project Manager bij SAPA. “Verschillende assemblagetechnologieën, kleuren en texturen en een verborgen afwatering maken de architectonische kwaliteit en vrijheid compleet. Bovendien is TENTAL compatibel met een volledige reeks SAPA ramen, deuren en schuifdeuren, zoals ons nieuwe raam- en deursysteem SOLEAL NEXT of de bekende Avantis Smartline.”

Uitgebreide architectenbegeleiding

Caestecker is nieuw in het salesteam van SAPA Nederland en zal samen met Van den Nieuwenhof de architectenbegeleiding verzorgen. Bijvoorbeeld bij de keuze van het optimale aluminium profielsysteem voor hun projecten. “Wij informeren architecten onze over (nieuwe) producten en de circulariteitsambitie van de Hydro groep”, vertelt hij. “Ook ondersteunen wij bij de dimensionering van de profielen, de bestekomschrijvingen en zorgen wij voor de juiste stalen. Indien gewenst kunnen wij zelfs ondersteunen bij de presentatie en verantwoording aan de opdrachtgever. Bijvoorbeeld met betrekking tot het TENTAL vliesgevelsysteem, dat op dit moment in de markt wordt uitgerold.”

Hoge prestaties, eenvoudige verwerkbaarheid

De TENTAL modules kunnen dubbele of drievoudige beglazing integreren tot een maximumdikte van 62 mm, wat resulteert in uitstekende thermische, akoestische en waterdichte prestaties. Als voorbeeld noemt Caestecker de unieke prestaties van TENTAL 50: een waterdichtheid tot RE 1500 Pa, een windweerstand tot 2000 Pa, een luchtdichtheid tot AE 1500 Pa, een inbraakwerendheidsklasse RC2 en RC3, een thermische isolatie Ucw tot 1.4 W/m²K en een akoestische isolatie
Rw (C;Ctr) van 43 (-1;-3) dB. 

HBS Headquarter Vetlanda Sweden 01 kopie
SAPA product: TENTAL PREFAB facade

“Deze prestaties zijn al een belangrijke troef, maar met TENTAL bieden we daarnaast ook een zeer een eenvoudig te verwerken geveloplossing”, vult Van den Nieuwenhof aan. “Bij de ontwikkeling heeft onze R&D-afdeling nadrukkelijk gezocht naar hoe zij het werk van de verwerker konden vergemakkelijken en versnellen. Zo kunnen gevelbouwers indien gewenst hun regels en stijlen opbouwen met hetzelfde profiel, waardoor zaagresten tot een minimum beperkt worden. Dit is bijvoorbeeld interessant in kleinere projecten. Ook kunnen de ruiten alvast gemonteerd worden, waarna op een later moment de afdeklijsten volgen. Zónder dat tussendoor een tijdelijke inklemming nodig is. Hierdoor wordt een complete arbeidsgang uit het proces gehaald. De installatie van de beglazingsrubbers wordt droog uitgevoerd, zonder gebruik van lijm of kit. Dit maakt demontage, hergebruik en recycling op termijn eenvoudiger.” 

 Minimaal 75% post-consumer schroot

“Aan de basis van de TENTAL 50 en 60 profielen ligt de Hydro CIRCAL 75R legering, waarin ten minste 75% post-consumer schroot is verwerkt en dat een CO2-footprint heeft van slechts 1,9 kg CO2 per kg aluminium”, vertelt Van den Nieuwenhof. “Onder het post-consumer schroot vallen met name oude ramen, deuren en gevelsystemen die aan het eind van hun technische levensduur zijn gekomen. Het aluminium verspreid over twee productielocaties in Europa gefragmenteerd, gesorteerd en bewerkt/omgesmolten tot een nieuwe legering voor de productie van nieuwe aluminium bouwsystemen. Zónder in te boeten aan kwaliteit en materiaaleigenschappen.” Op aanvraag is inmiddels ook Hydro CIRCAL 100R beschikbaar, dat een CO2-footprint heeft van minder dan 0,5 kg CO2. 

Aluminium kan eindeloos gebruikt worden, zonder verlies van kwaliteit en eigenschappen, benadrukt hij. “Dankzij de revolutionaire behandeling van het aangeleverd schroot is de kwaliteit van dit materiaal quasi identiek aan die van primair aluminium.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten