De opdracht voor de Barneveldse trappenspecialist omvatte de vervanging van een bestaande trap in een monumentaal pand aan het Lange Voorhout in Den Haag, als onderdeel van een grondige renovatie. K+P Architecten had de imposante wokkeltrap, die loopt van de kelder tot de vierde verdieping, al uitgewerkt. Aan EeStairs de taak om het ontwerp verder gestalte te geven….
Voordat de verbouwing van het monumentale pand van start ging, werd EeStairs al uitgenodigd om de trap te engineeren en te fabriceren. Dat bleek goed te doen, volgens Floor. “Lastiger was de aanwezigheid van de glazen gevel, die bij een eerdere renovatie was geplaatst. Hierdoor ontbrak namelijk een ruime opening om de trap in zijn geheel naar binnen te hijsen en te plaatsen.” EeStairs moest het ontwerp daarom zo uitwerken, dat alle traponderdelen via een krappe doorgang naar binnen konden, om ze vervolgens in het atrium te assembleren.
De trap voor het Bentinck Huis is in de eigen productiehal van EeStairs in Barneveld gemaakt. “Het ontwerp is opgeknipt in tien segmenten”, aldus Floor. “De binnenboom is uitgevoerd als een dubbele stalen koker die constructief meewerkt in het ontwerp en zo de functie van de spil overneemt. Immers laat de spiraalvorm geen spil toe. De buitenboom is zo licht mogelijk gehouden, omdat dit deel van de trap constructief gezien nauwelijks meedoet.”
Bij de montage van de trap probeerde EeStairs zo goed mogelijk met het bouwproces mee te lopen. De stalen onderdelen werden daarom zo vroeg mogelijk in het bouwproces vanaf de keldervloer gemonteerd. “Per verdieping bestaat de trap uit twee helften, die we konden doorstapelen. Toen de constructie eenmaal stond, hebben we de lasnaden weggeslepen. Een bewuste keuze, omdat de lasnaad anders altijd zichtbaar blijft. Ook nadat je het staal hebt gespoten. Het lijkt een kleinigheid, maar juist met dat oog voor detail willen we ons onderscheiden.”
Zodra de constructieve stalen basis gereed was, monteerde EeStairs de onderzijde van de trap die er, net als de zijkanten en de met eiken beklede binnenkant, zeer strak uitziet. Floor legt uit hoe het bedrijf dat voor elkaar kreeg. “We hebben de onderzijde bekleed met EeSoffit, dat ons de mogelijkheid biedt om complexe vormen te realiseren. De afwerking bestaat uit een coating met een extreme rekbaarheid, omdat een staalconstructie zoals van een trap altijd een zekere beweeglijkheid heeft. Als je daar een onbeweeglijke onderkant tegenaan zet, krijg je onvermijdelijk kleine scheurtjes en dat kunnen wij met deze coating voorkomen.”
Aan de binnenzijde is de trap afgewerkt met Europees eiken, verlijmd op EPS-schaaldelen. “De combinatie van staal bekleed met hout komt in Nederland niet zo vaak voor”, weet Floor. “De techniek van verlijmen hebben we ook voor het eerst toegepast voor het Bentinck Huis. De vorm van de EPS-schaaldelen kan heel precies de vorm van de stalen buitenzijde volgen. Het hout is 20 mm breed en het EPS heeft een dikte van 10 cm. De schaaldelen zijn van een lijmlaag voorzien en de vacuümtafel in onze productiehal dwingt het hout de vorm van die schaal te volgen. We hanteerden deze productietechniek om twee redenen: het hout werkt na de verlijming nauwelijks meer en de binnenbekleding klinkt mooi massief.”
Zodra het kantoorgebouw wind- en waterdicht was, is de spiraaltrap in zijn geheel en in het werk afgewerkt met een laklaag. Pas daarna is de binnenbekleding aangebracht. EeStairs koos voor deze werkwijze om een zo strak mogelijk eindresultaat te borgen.
“Ons doel is steeds om een trap minstens zo mooi als door de architect bedacht uit te voeren, maar liever nog mooier. Dat lukt omdat we de uitvoering vanaf eerste schets tot en met de montage in de hand hebben. Daardoor kunnen we elke denkbare trapvorm of balustrade maken.”