Durf te dromen. Dát is het motto van Studio Kees Marcelis in Oosterbeek. Met 36 jaar ervaring en een mooi team van interieurarchitecten, assistent ontwerpers en een bouwkundig tekenaar werkt (interieur)architect Kees Marcelis aan de meest uiteenlopende projecten. Van villa’s tot woonarken, luxe jachten, kantoren, showrooms en wellnessverblijven. Marcelis werkt steevast van binnen naar buiten en met de persoonlijkheid van de opdrachtgever in het achterhoofd. Kenmerkend voor zijn stijl zijn rust, eenvoud en karaktervolle lijnenspellen. Thema’s die ook terugkomen in de stalen deur met FritsJurgens scharnier, die hij speciaal voor De Rooy Steel Doors heeft ontworpen.
Marcelis omschrijft zichzelf als een ‘veelvraat’ die altijd wil schetsen en ontwerpen. “Ik merk dat ik al een tijd de focus leg op lijnenspellen en gefascineerd ben door alles wat hiermee te maken heeft”, vertelt hij. “De kunst hierbij is om te voorkomen dat het lijnenspel een trucje wordt. Ik word graag uitgedaagd om samen met mijn team én opdrachtgevers tot de beste ontwerpen te komen. Circa zes jaar geleden heb ik hiervoor een goede modus gevonden, die begint met een schetssessie van ongeveer vier tot vijf uur met de opdrachtgever aan tafel. Door continu contact te hebben, hardop te denken en de opdrachtgever steeds in de ogen aan te kijken, ontstaan namelijk de mooiste ideeën.”
Deze ideeën zijn altijd origineel. “Ik ben wars van trends”, benadrukt Marcelis. “In mijn sessies met opdrachtgevers komen de Hongaarse punt vloer én stalen deuren vaak al binnen een kwartier ter sprake. Nu stalen deuren zelfs bij de bouwmarkt verkrijgbaar zijn echter, is deze trend duidelijk op zijn retour. In plaats hiervan tracht ik altijd met iets origineels te komen.” Ook in zijn gesprek met De Rooy Steel Doors stond dus niet de deur an sich centraal, maar vooral de inspiratie van (interieur)architecten en ontwerpers. Want hoe stijg je met nieuwe ontwerpen boven de massa uit? “Een groot deel van de architecten en ontwerpers is helemaal niet creatief, maar moet geïnspireerd worden. Eigenaar en tekenaar Marein de Rooy van De Rooy Steel Doors werd duidelijk getriggerd door deze uitspraak en daagde me uit om met een verrassend en toekomstbestendig deurontwerp te komen.”
“Op de achterzijde van mijn kunstkalender heb ik talloze deurschetsen gemaakt”, vertelt Marcelis. “Binnen een kader van 2,5 meter hoog en 80 á 90 centimeter breed heb ik verscheidene lijnenspellen opgezet, waarna ik de beste ontwerpen aan Marein en zijn team heb voorgelegd.
Verbazingwekkend voor mij was dat zij een duidelijke relatie zagen met de design vloerlamp die ik in het verleden voor Hollands Licht heb ontworpen. En zij hadden gelijk! Ik ben het ontwerp steeds verder gaan verfijnen, waarbij al gauw de richting en structuur van de glasvlakken mijn aandacht kregen. Een glassoort met een lijn, die ik zowel horizontaal als verticaal kon toepassen, kreeg direct mijn belangstelling. Door de helderheid van het glas los te laten en te spelen met lijnen, materialen en vormen ontstond een uniek deurontwerp dat de toepasselijke naam Linea heeft gekregen.”
De schetsen van Marcelis werden op de computer uitgewerkt tot een 3D visualisatie. “Hoe het glas in de deur zou uitpakken, was echter lastig te voorspellen”, vertelt hij. “Het moment dat de deur in mijn studio geplaatst werd, was dan ook erg spannend. Ik was op dat moment niet aanwezig, maar kreeg wel foto’s doorgestuurd van mijn medewerkers. Toen wist ik dat mijn idee gelukt was.”
Tussen de entreehal en kantoortuin van Studio Kees Marcelis is een dubbele stalen Linea deur geplaatst met bijzondere lineaire glasvlakken en in een frisse grijsblauwe tint, die mooi harmonieert met de studiokleuren. “Aanvullend hierop heb ik een bronzen uitvoering ontwikkeld waarin glazen en houten oppervlaktes met lineaire karakters elkaar afwisselen”, vertelt hij. “Deze deur is inmiddels te bewonderen in de showroom van De Rooy Steel Doors in Veenendaal. Daarnaast wordt hij in diverse kleuren en materialen ingepast in de ontwerpen van drie nieuwbouwvilla’s.”
Om een soepele, gecontroleerde deurbeweging te garanderen, maakt De Rooy Steel Doors exclusief gebruik van de System M+ scharnieren van FritsJurgens. En ook Studio Kees Marcelis werkt uitsluitend met deze scharnieren, die zich onderscheiden door een hoge technische kwaliteit en een minimalistisch design. “Voor de montage hoeven slechts een vloer- en plafondplaat van 40 x 80 mm bevestigd te worden”, aldus Marcelis. “Hierdoor ben ik heel vrij ben in mijn ontwerpen. Deuren van anderhalf of twee meter breed zijn geen enkel probleem, wat tevens geldt voor afwijkende hoogtes of deurgewichten.”
Uniek zijn ook de hydraulische openingsdemping en instelbare sluitingsdemping (soft close), vertelt projectmanager Jeroen Iemhoff van FritsJurgens. “Hierdoor wordt een elegante deurbeweging gegarandeerd en is de kans op vingers tussen de deur minimaal. Ook worden de aangelegen wanden beschermd tegen stootschade, ongeacht met hoeveel kracht de deur wordt geopend. Dankzij een profielhoogte van 100 mm loopt de taatsdeur mooi evenwijdig aan de plint.” De dubbelwerkende deur maakt een rotatie van 180 graden mogelijk, waardoor de veelzijdigheid flink toeneemt, vertelt hij. “Bovendien is System M+ onderhoudsvrij en tot 1 miljoen cycli getest, wat de duurzaamheid en betrouwbaarheid op de lange termijn garandeert.”