Metriek werkt van bij de start in mei 2020 volledig BIM. Ze passen Archicad en 3D vooral toe bij renovatieprojecten en historische façades, zoals verbouwingen van herenhuizen in Brussel.
Zaakvoerder en projectarchitect Sebastiaan Leenknegt heeft een passie voor digitaal design en wil een brug slaan tussen ontwerp en berekening. Hij vertelt ons waarop zijn bureau de keuze voor Archicad heeft gebaseerd en hoe zij de omschakeling hebben aangepakt. “De overstap is er gekomen vanuit de frustratie met 2D-CAD en ook omdat we als kantoor een sterke digitale oriëntatie hebben. In vergelijking met andere softwareprogramma’s was Archicad het meest gebruiksvriendelijke. We zijn gestart met één project waarvan er reeds een schetsontwerp in 2D-CAD beschikbaar was en we hebben dat, met een strikte deadline, van schetsontwerp naar bouwvergunning gebracht in Archicad. Vanaf toen hebben we de volledige overstap gemaakt naar BIM en 3D.”
Aan de hand van enkele renovatieprojecten legt Sebastiaan uit hoe het kantoor al volop geëxperimenteerd heeft met de directe link met Rhino en Grasshopper voor parametrisch ontwerp. Een eerste voorbeeld is de verbouwing van een groot herenhuis in Schaarbeek. “Voor het ontwerp van de tegelvloeren waren er een aantal eerste ideeën die we via Rhino en Grasshopper hadden uitgeprobeerd. Op die manier hebben we samen met de klant een tegelpatroon ontworpen.” Een ander project waar Metriek parametrische software heeft gebruikt, was de aanbouw van een terras bij een woning in Genval. “Het parametrische aspect van dit project was de balustrade met stalen strips als stijlen. Elke strip zou een kleine rotatie krijgen, telkens een beetje meer. Elke aanpassing die je doet in Rhino of Grasshopper, wordt dankzij de live-connectie meteen doorgevoerd in Archicad.”
Voor de renovatie van een huis in Molenbeek met een complexe voorgevel heeft Metriek gewerkt met een 3D-puntenwolk. “De woning is heel dicht bebouwd met gemene muren die rare kronkels nemen en die bepalend zijn voor de verbouwing achteraan. Een landmeter adviseerde ons een 3D-scanning te laten doen. Toen hebben we ontdekt dat het in Archicad mogelijk is om de puntenwolk rechtstreeks in te laden. Met zo’n scan krijg je een schat aan informatie. Door de instellingen zo te zetten, krijg je in plan heel korte snedes door de puntenwolk met een beperkt aantal punten. Zo krijg je een bijna archeologische tekening van de bestaande toestand waarover je dan de muren, vloeren en al de rest kan gaan modelleren.”
De directe link met Twinmotion wordt bij Metriek intensief ingezet voor presentaties bij klanten. Sebastiaan bespreekt hier de renovatie van een rijhuis in Laken. “Het is de meest complexe, historische bestaande gevel die we tot nu hebben gemodelleerd. In dit geval hebben we Twinmotion gebruikt voor visualisaties, een zeer fijne software die je rechtstreeks kan koppelen aan Archicad en waarmee je een fotorealistische 3D wandeling door een project kan maken, met een hoge kwaliteit. Met de bijhorende bibliotheek kun je snel materialen gaan wijzigen, seizoenen aanpassen of uren van de dag simuleren. Dit was bij dit project wel van belang omdat de bouwheer zich zorgen maakte of er bij de ingreep aan het dak wel genoeg licht zou binnenvallen gedurende heel de dag. Met die simulatie hebben we hem snel kunnen overtuigen.”