VKG Keurmerk zorgt als brancheorganisatie en keurmerk voor een hoge kwaliteitsstandaard. Zij stimuleert duurzame innovaties, hergebruik en recycling in de kunststof kozijnenindustrie én biedt de zekerheid van onafhankelijke controle en garantie (inclusief het VKG Waarborgfonds). Hierbij is een belangrijke rol weggelegd voor het VKG Kwaliteitseisen & Adviezen handboek, waarin alle technische kwaliteitseisen van constructie t/m productie, montage en onderhoud overzichtelijk zijn gebundeld.
“Het VKG Kwaliteitseisen & Adviezen handboek is ruim 20 jaar geleden opgezet en betreft een dynamisch document, dat continu wordt geüpdatet op basis van trends, adviezen en ervaringen in de markt”, vertelt Edwin van Houten, branchemanager van VKG. “In het handboek staat het complete proces van constructie t/m productie, montage en onderhoud omschreven. Zo komen functionele (constructie-)eisen zoals luchtdoorlatendheid, waterdichtheid, thermische isolatie, geluidwering, windbelasting en maatvoering & toleranties uitgebreid aan bod. Wanneer fabrikanten van kunststof kozijnen VKG Keurmerklid willen worden, moeten zij allereerst voldoen aan de Beoordelingsrichtlijn (BRL) 0703 (KOMO attest met productcertificaat). Bovendien moeten zij voldoen aan de kwaliteitseisen en adviezen uit ons handboek, waarin onder meer de richtlijnen van het Bouwbesluit, diverse NEN-normen en een aantal Europese normen zijn gebundeld. Daarmee is het VKG Kwaliteitseisen & Adviezen handboek een stevig document en dé basis voor de kwaliteitsborging van de kunststof kozijnenbranche.”
Architecten en opdrachtgevers die samenwerken met een VKG Keurmerklid kunnen vertrouwen op een kwalitatief en innovatief eindproduct, dat voldoet aan de hoge standaarden van VKG Keurmerk, benadrukt Van Houten. “Het productieproces van onze fabrikantleden wordt periodiek en conform de BRL 0703 gecontroleerd door certificeringsinstituut en notified body SKG-IKOB. Hierbij wordt bijvoorbeeld gekeken naar temperatuurinstellingen, lasverbindingen, mechanische verbindingen en vastlegging middels bijbehorende documentatie. Voor de controle van bijvoorbeeld montage, reiniging en onderhoud en milieuaspecten hebben wij zélf een Technisch Keurmeester in dienst, die steekproefsgewijs projecten in het veld bezoekt, beproeft en met de leden in gesprek gaat over mogelijke verbeteringen. Uiteraard zijn de VKG Kwaliteitseisen & Adviezen hierbij leidend.”
Zoals gezegd is het VKG Kwaliteitseisen & Adviezen handboek een dynamisch document. “Binnen de brancheorganisatie is een technische commissie gevormd met ervaren technici uit onze achterban, die regelmatig actualiteiten, nieuwe (aangepaste) regelgeving, innovaties, ervaringen én voortschrijdende inzichten bespreekt”, aldus Van Houten. “Op basis hiervan worden regelmatig producten getest en – indien nodig – technische kwaliteitseisen aangepast, aangevuld of verduidelijkt.”
Recent is een update van het VKG Kwaliteitseisen & Adviezen handboek gepubliceerd, waarin onder andere hoofdstuk 4.10.2 (Gedeeltelijk gelaste verbindingen) is aangepast. “In de markt is bijvoorbeeld discussie ontstaan over de vlakheid van de profielontmoetingen (gemeten in het vlak van de pui, bij versteknaden en T-verbindingen), die na onderzoek is aangepast van 0,3 naar maximaal 0,6. De machinefabrikanten konden de oude eis namelijk niet als continu proces aan. De naden tussen de mechanisch verbonden profielontmoetingen en tussen de profielen (bij gedeeltelijke gelaste hoekverbindingen) zijn wél op maximaal 0,3 mm
blijven staan.”
Ook zijn de bevestigingen onder de loep genomen. Met name met betrekking tot doorvalbeveiligingen, vertelt Van Houten. “Hierbij is besloten dat de bevestiging van doorvalbeveiligingen aan de kunststof gevelelementen volgens de voorschriften van de leverancier moet plaatsvinden, waarbij nooit waterinfiltratie mag voorkomen of plaatsvinden.”
Voor wat betreft het staal in de kunststof kozijnen zijn additionele eisen toegevoegd voor de oppervlaktebehandeling. “Een hele belangrijke aanpassing heeft bovendien betrekking op ventilatieroosters (direct op glas) in draaiende delen, waarbij op basis van onderzoek bij SKG-IKOB een aantal voorwaarden en bepalingsmethoden is toegevoegd. Ook is de prestatie-eis aangescherpt. Hierbij wordt geconcludeerd dat de integratie van ventilatieroosters in draaiende delen en direct op glas niet is toegestaan, mits onder KOMO-certificaat aan de gestelde extra vermelde eisen wordt voldaan.”
De onderlinge afstand van de montageschroeven is op advies van de systeemhuizen aangepast van 700 naar 600 mm. “Een hele belangrijke aanpassing betreft ook de duurzaamheid van de stelkaders of stelkozijnen, die in de juiste laagdikte en rondom behandeld moeten worden”, aldus Van Houten. “Daarnaast hebben we de richtlijnen voor de steeds meer toegepaste kunststof stelkozijnen uitgebreid en geoptimaliseerd. Bijvoorbeeld met betrekking tot de omtrekspeling (± 4 mm), waarvan duidelijke tekeningen te vinden zijn in het VKG Kwaliteitseisen & Adviezen handboek.”
De meest actuele versie van het VKG Kwaliteitseisen & Adviezen handboek staat inmiddels online. Dit betekent echter niet dat de technische commissie achterover kan leunen, benadrukt Van Houten “Op dit moment onderzoeken wij bijvoorbeeld de wind- en waterdichtheid (en bijbehorende richtlijnen) van alternatieve lage opstap onderdorpels en de randvoorwaarden voor hergebruik en recycling.” Wordt ongetwijfeld vervolgd.
Neem dan rechtstreeks contact op met VKG – Vereniging Kunststof Gevelelementenindustrie.