Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Met Cradle to Cradle en Madaster bouwt duurzame glasproducent aan een circulaire toekomst
Huis van de Stad Helmond. (Beeld: MVL Media Groep)

Met Cradle to Cradle en Madaster bouwt duurzame glasproducent aan een circulaire toekomst

Een belangrijke schakel naar de toekomst

Bij circulair bouwen draait alles om duurzaamheid en toekomstbestendigheid en Pilkington Nederland draagt daar met haar glasoplossingen graag positief aan bij. Twee toonaangevende projecten, Huis van de Stad Helmond en Huis van de Stad Amersfoort, laten zien hoe Cradle to Cradle certified® (C2C)-gecertificeerde materialen en het innovatieve platform Madaster worden ingezet om een duurzame toekomst te creëren.

HvdS Helmond 01 1
Huis van de Stad Helmond: het eerste grote C2C-gecertificeerde project van Pilkington Nederland. (Beeld: MVL Media Groep)

Circulair bouwen met Cradle to Cradle 

Het Huis van de Stad Helmond was het eerste grote project van Pilkington waarbij C2C-gecertificeerde isolatieglas-producten zijn gebruikt. Het stadhuis is een toonbeeld van de visie van architect David Hess van Kraaijvanger Architecten, om gebouwen te realiseren met maximale veerkracht, dat aangepast kan worden naar veranderende behoeftes in tijd en waarbij onderdelen hergebruikt kunnen worden. “De bouwsector speelt een sleutelrol in de verduurzaming, omdat we als geen ander bijdragen aan het gebruik van grondstoffen, maar ook verantwoordelijk zijn voor veel afval”, legt Gerrit Maring, sustainability coördinator bij Pilkington Nederland, uit. 

“Met C2C kunnen we ervoor zorgen dat de gebruikte materialen gezond zijn en in de toekomst opnieuw ingezet kunnen worden.” Gerrit legt uit dat Material Health, zoals dit binnen het C2C-concept heet, één van de vijf pijlers van Cradle to Cradle is. “Het waarborgt dat schadelijke stoffen ontbreken of tot een uiterst minimum beperkt worden zodat deze buiten de kringloop gehouden worden.”

Madaster en het materialenpaspoort 

Het Huis van de Stad Amersfoort gaat zelfs nog een stap verder. Hier is de eis gesteld dat alle gebruikte materialen geregistreerd worden in Madaster, een platform mede-opgericht door architect Thomas Rau, die wordt gezien als een grote kartrekker op het gebied van circulariteit en hergebruik van materialen. “Madaster fungeert als een digitaal kadaster voor materialen en producten en biedt een gedetailleerd overzicht van alle toegepaste bouwmaterialen. Inclusief materialenpaspoort met daarin de herkomst, samenstelling en herbruikbaarheid. Het past perfect in onze circulaire visie”, zegt Gerrit, die van mening is dat Madaster bij gaat dragen aan het creëren van een duurzame bouwsector. “Het platform sluit aan bij de Nederlandse én Europese ambities om circulair bouwen de norm te maken en vormt een belangrijke schakel voor de toekomst.”

HvdS Amersfoort 1
Ook bij Huis voor de Stad Amersfoort, waar het thema toekomstbestendig centraal staat, zal Pilkington Nederland gecertificeerde isolatieglas-producten gaan leveren. (Renders: Plotvis | Ontwerp: Kraaijvanger Architects | Opdrachtgever: Gemeente Amersfoort)

Indirecte impact van C2C en Europese regelgeving 

Het gebruik van Cradle to Cradle gecertificeerde materialen heeft niet alleen direct invloed op de projecten zelf, maar ook indirect via Europese regelgeving. Gerrit benadrukt dat ontwikkelingen zoals de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) en de Ecodesign Sustainable Products Regulation (ESPR) steeds meer eisen stellen aan duurzaamheid en transparantie. 

“De CSRD verplicht bedrijven om te rapporteren over hun duurzaamheidsinitiatieven. Cradle to Cradle en Madaster zijn perfecte instrumenten om dat voor elkaar te krijgen. Ook de ESPR stimuleert de productie van herbruikbare, repareerbare en duurzame producten, precies waar Cradle to Cradle op inspeelt.” 

Madaster is compliant aan Europese en nationale wet- en regelgeving. Er staan al ontzettend veel (inter)nationale circulaire bouwprojecten uit Europese landen geregistreerd in Madaster, projecten waarbij de C2C-methode is toegepast. “Dit is zonder twijfel de weg naar bouwen aan een duurzame toekomst”,  volgens Gerrit. “Met onze Cradle to Cradle certified® Zilver certificering zit Pilkington Nederland in een uitstekende positie om te voldoen aan deze vereisten en het verminderen van de ecologische voetafdruk”, vervolgt Gerrit.

MadasterDuraVermeer Huis voor de Stad Amersfoort
Madaster beeld van Huis van de Stad Amersfoort. (Beeld: Madaster)

Samen bouwen aan een circulaire toekomst 

Pilkington Nederland ziet in deze ontwikkelingen dan ook een positieve trend voor de bouwsector. “Daarom willen we er graag aan de voorkant mee werken en zijn we betrokken bij diverse bouwprojecten met een Cradle to Cradle eis.” Momenteel is het bedrijf bezig met de C2C-hercertificering. “Cradle to Cradle en Madaster helpen ons niet alleen om duurzamer te werken, maar ook om voorbereid te zijn op toekomstige wet- en regelgeving. Samen met onze partners bouwen we aan een circulaire toekomst, waarbij gezond materiaalgebruik en herbruikbaarheid centraal staan”, besluit hij.   

Heeft u vragen over dit artikel, project of product?

Neem dan rechtstreeks contact op met Pilkington Nederland BV.

Pilkington Contact opnemen

Stel je vraag over dit artikel, project of product?

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Pilkington Telefoonnummer 053 483 58 35 E-mailadres enschede@nsg.com Website pilkington.com/nl-nl/nl

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten