Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Japandi in de spotlight. Lichtere en steeds duurzamere keukens
Pronorm trekt de Japandi-stijl vanuit de keuken door naar de leefruimte.

Japandi in de spotlight. Lichtere en steeds duurzamere keukens

Ook de keuken is onderhevig aan trends, zeker nu deze is uitgegroeid tot dé belangrijkste ruimte in de woning. Hier gebeurt letterlijk alles, van eten en drinken tot werken, keuvelen en spelletjes spelen met de kinderen. Het spreekt dan ook voor zich dat de keuken precies die sfeer moet belichamen die we willen.

Eén keer per jaar trekt de keukensector naar een sympathiek stadje in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. In een straal van enkele tientallen kilometer rond Löhne vinden we immers een heel pak Duitse keukenfabrikanten en die organiseren er elk jaar gelijktijdig hun opendeurdagen. Met nog heel wat randactiviteiten en dus extra exposanten is Löhne eind september dé plek waar je trends en innovaties kan spotten. Wat viel tijdens de vorige editie op? Lichtere en steeds duurzame keukens zijn aan een flinke opmars bezig. De Japandi-stijl, waarbij het gebruik van natuurlijke materialen en een rustige, ingetogen kleurstelling centraal staan, is flink op weg een klassieker te worden.

Foto 1 Keukenspecial KH System Mobel kopie

Rust een eenvoud

Een tijdloos ontwerp door aardse kleuren (beige, zachtgrijs, mosgroen) te combineren met hoogwaardige materialen (licht hout en keramiek). Die geslaagde combinatie kan wel eens de key factor zijn waarom Japandi geen hype die binnen een paar jaar weer verdwijnt maar echt wel een blijver is. De rust en de eenvoud van het ontwerp staat in schril contrast met de mallemolen buiten en valt precies daarom zo hard in de smaak. Ook veelvuldig gespot, de open planken die van de keuken als het ware een expositieruimte maken. Ideaal om bijvoorbeeld een mooi handgemaakt servies of andere knappe en toch functionele items een plaatsje te geven.

Duurzaam keukenontwerp

Hét gespreksonderwerp bij uitstek was en is duurzaamheid. Het besef dat we met z’n allen een positieve bijdrage kunnen leveren, groeit zienderogen. En daar spelen fabrikanten allerhande heel mooi op in. Dat gaat van koelkasten met specifieke zones om bijvoorbeeld groenten langer vers te houden tot een flink aantal keukenapparaten die (deels) geproduceerd worden met gerecycleerd materiaal. En die materialen zijn op hun beurt herbruikbaar. De hele productieketen wordt daarbij bekeken. Hoe maken we de droomkeuken die we allemaal willen met zo min mogelijk gebruik van elektriciteit, gas, water en andere natuurlijke materialen? En hoe minimaliseren we het gebruik van schadelijke producten? Geen hype, wel bittere ernst!

Foto 4 Keukenspecial Beckermann kopie
Het mag ook wat anders zijn dan wit of zwart, zo dacht men bij Beckermann.

Lichte keukens, lichte apparatuur

We willen qua kleuren langzamerhand ook eens wat anders. Een witte of een zwarte keuken, dat kennen we ondertussen al jaren. Andere kleuren zijn wel beschikbaar maar dan eerder als (gekke) uitzondering dan de regel. Voorzichtig zien we wat nieuws aan de horizon. Bij een aantal fabrikanten komen verschillende tinten groen als extra standaardkleur hun neus aan het venster steken. Maar ook de apparatenfabrikanten stappen al wel eens af van de traditionele kleuren. We ontdekten grijstinten en beige als extra kleurvarianten, kleuren die niet misstaan in de lichte en neutrale kleuren in de keuken. En die kleuren zagen we bij de inbouwlijnen maar ook bij de inductiekookplaten. Of hoe ook keukenapparaten meevaren op de kleurtrends.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten