In de groene Kuyperwijk in Delft zijn 32 appartementen gerealiseerd in De Tuin van Teding. Modern wonen in harmonie met de groene omgeving stond bij dit project centraal. Voor de afwerking van de gevel koos Steenhuis Bukman Architecten voor metselwerk, afgewisseld met twee verschillende gevelplaten van Swisspearl voor de galerij en de balkons.
“Toen Van Wijnen ons benaderde voor dit project, was meteen duidelijk dat de groenstructuur, ontworpen door landschapsontwerper Mien Ruys, essentieel is voor deze wijk”, begint Marc Bukman van Steenhuis Bukman Architecten. “Dit is een typische naoorlogse wijk en het is bijzonder dat de structuur hiervan nog steeds ongewijzigd is. We wilden een gebouw ontwerpen dat hier niet mee contrasteert, maar als een vrijstaand volume in een parkje staat. In de geest van het oorspronkelijke stedenbouwkundige ontwerp. Om aan te sluiten bij de omgeving hebben we gekozen voor een vierlaagse en deels vijflaagse bebouwing.”
De Tuin van Teding bestaat uit 32 woningen, die allemaal zijn uitgerust met een ventilatielucht/water combinatie warmtepompsysteem. 21 appartementen van circa 87 m², 10 kopappartementen van circa 68 m² en één special: het XL-appartement van circa 102 m² met erker en dakterras op de bovenste woonlaag. “We wilden dat het gebouw aan alle zijden interessant zou zijn en voldoen aan de verschillende woonbehoeftes”, zegt Bukman. “Het lag daarom voor de hand om te kiezen voor verschillende woningtypes. We hebben kenmerken van de vroeg naoorlogse bebouwing terug laten komen in het ontwerp. Die zie je terug in de verspringende ramen en de geglazuurde steentjes, die als knipoog in de gevel verwerkt zijn. Het metselwerk en de gevarieerde balkonontwerpen geven het gebouw een vriendelijk en kleinschalig karakter.”
De uitstraling van het gebouw wordt grotendeels bepaald door metselwerk, maar Steenhuis Bukman Architecten zocht naar meer variatie in het gevelbeeld. Waar de galerij, plafonds van de balkons en het trappenhuis in sommige ontwerpen een ondergeschoven kindje zijn, vond het architectenbureau het belangrijk om deze gedetailleerd en zorgvuldig af te werken. “Voor voorgaande projecten werkten we al samen met Swisspearl, dus we wisten dat zij geschikte producten leveren.”
Ook brandveiligheid speelde een belangrijke rol. Dennis Schoonemeijer, Architect Consultant van Swisspearl: “Het is de combinatie van producten en materialen die de brandklasse bepaalt. Onze gevelplaten zijn daarom end-use getest op een houtskeletbouw element en voldoen in deze combinatie aan brandklasse B. Dit is redelijk uniek in de markt.”
In de zoektocht naar gevelplaten met de juiste kleur, ook na verloop van tijd, koos Steenhuis Bukman Architecten voor Swisspearl Patina Original en Patina Inline. Patina Original wordt gekenmerkt door subtiele schuurlijnen en patineert na verloop van tijd. Met zijn gefreesde lineaire groeven creëert Patina Inline een 3D-effect, wat zorgt voor een dynamische en levendige uitstraling afhankelijk van de lichtinval en zichthoek. Ook deze platen krijgen een andere kleur als ze verouderen. Bukman: “De Original gebruikten we in twee kleuren, zodat we onze architectuur met drie kleuren konden versterken. We gebruiken de gevelplaten echt om mee te ontwerpen, niet alleen om een vlak in te vullen. Ze zijn belangrijk voor de totale uitstraling van het pand. Daarom waren wij ook erg blij met de manier waarop de schroeven exact in de belijning van de platen passen.”
In het bouwproces heeft Steenhuis Bukman Architecten regelmatig contact gehad met Swisspearl: “Zij voorzagen ons van alle informatie die wij nodig hadden, zoals technische details en productinformatie. Zo kregen we een goed beeld van het resultaat. We zijn erg blij met onze samenwerking.”
Neem dan rechtstreeks contact op met Swisspearl Nederland.
Contact opnemen