In het natuur- en recreatiegebied tussen Groede en Breskens aan de Zeeuwse kust realiseert recreatieonderneming Molecaten stapsgewijs een nieuw vakantiepark. Uiteindelijk zullen hier 400 recreatiewoningen verrijzen. Bij dit project speelt de gevelbekleding van Swisspearl een cruciale rol, zowel vanwege de esthetische meerwaarde als de specifieke eisen van de kustomgeving. Harold van Coesant, façade manager bij Swisspearl, vertelt over de aanpak en uitdagingen van dit unieke project.
Swisspearl raakte in 2022 betrokken bij het project en ging in overleg met MVSA Architects en chaletbouwer Allure Chalets & More. Van Coesant, Technical Sales Manager Swisspearl, licht toe: “Ons team heeft samen met de architecte en bouwer tot in detail besproken hoe we het gewenste gevelaanzicht technisch konden realiseren. Bij projecten aan de kust is het essentieel om inspecties en technische ondersteuning te bieden om eventuele problemen vroegtijdig te voorkomen.”
Architecte Ana Carmen Gutiérrez Narvarte van MVSA Architects vult aan: “Het project is ontstaan vanuit een initiatief van de parkbeheerder en de provincie. Daarbij lag de nadruk op natuurontwikkeling, recreatie en de historische waarde van het gebied, waar ooit een dorpje lag. In het Kwaliteitsplan hebben we een gedetailleerde visie neergezet voor de uitstraling van het park, zodat deze naadloos aansluit bij de omgeving en de recreatieve functie.”
De duinrugvilla’s in het park Waterdunen zijn afgewerkt met Swisspearl Nobilis gevelplaten, speciaal ontwikkeld in een groene tint die perfect harmonieert met de natuurlijke omgeving. Deze kleur werd nauwkeurig afgestemd in Swisspearl’s kleurlaboratorium, een proces dat extra uitdagend was vanwege de semi-transparante laklaag van de panelen. “De panelen zijn schuin op de gevel gemonteerd”, legt Van Coesant uit. “Hierdoor ontstaat een speels schaduweffect, geïnspireerd op de duinen en reptielen in de omgeving.” In plaats van traditionele houten latten werd gekozen voor speciale RVS-clips met A4-legering, die bestand zijn tegen het zoute zeeklimaat, om dit effect te bereiken. Deze techniek zorgde niet alleen voor extra duurzaamheid, maar ook voor een moderne uitstraling die goed aansluit bij de natuurlijke omgeving.
Het vakantiepark is opgedeeld in zones, elk met een unieke uitstraling. Het noordelijke deel heeft een dorps karakter, met hofjes en woningen die opvallen door hun donkere, bijna zwarte gevels.
Op de zuidelijke eilanden domineren natuurtinten, met onder andere de duinrugvilla’s met platte daken, die gericht zijn op de kust. “We hebben verschillende modules ontwikkeld”, vertelt Gutiérrez Narvarte. “In totaal zijn er tien modules ontworpen voor vijf woningtypes, geschikt voor vier, zes, acht of tien personen. Deze aanpak bevordert een modulaire en circulaire opzet.”
De vraag naar duurzame en veilige bouwmaterialen in de recreatiesector neemt toe, vooral bij houtconstructies waar brandveiligheid van groot belang is. Van Coesant legt uit: “Onze vezelcementplaten zijn onbrandbaar, rotbestendig en vrijwel onderhoudsvrij. Deze eigenschappen maken ze bij uitstek geschikt voor duurzame houtbouw.” End-use betekent de volledige opbouw, onze panelen is dus niet end-use. voorbeeld: Onze opbouw met Onze Swisspearl A2 gevelpanelen is end-use brandklasse B.
Recreatiewoningen moeten sinds 1 januari 2024 aan het bouwbesluit voldoen, maar Swisspearl-gevelplaten voldeden al ruimschoots aan deze eisen. Gutiérrez Narvarte benadrukt: “Dat maakt Swisspearl een logische partner. Hun panelen zijn niet alleen brandveilig, maar ook bestand tegen UV-straling en zout, wat onmisbaar is in een kustomgeving. Bovendien denken zij met ons mee en ondersteunen zij ons bij het uitwerken van complexe technische details.”
Neem dan rechtstreeks contact op met Swisspearl Nederland.