Een intercomsysteem dat op maat is gemaakt en wordt bevestigd aan de voordeur. Het ziet er volgens Marketing Manager Edwin van Reijsen bij Intratone keurig en verzorgd uit. “Zoals een netjes aangeharkte Engelse tuin, waarbij de architect in control is en blijft.”
Intratone is fabrikant van intercoms en toegangssystemen. Van Reijsen: “Wij willen in een vroeg stadium aan tafel zitten met architecten als het gaat om nieuwbouw en renovatie. Je zoekt steeds naar duurzame oplossingen, waarbij in het geval van renovatie, de toegestane materialen beperkt zijn. Je wil dan het gebouw zoveel mogelijk in tact houden en daarnaast hebben oude gebouwen veelal te maken met ongedierte, dat graag aan kwetsbare kabeltjes knabbelt. Bekabeling is bij ons verleden tijd.”
Intratone verzorgt toegang van gebouwen op afstand. “Op basis van gsm-technologie bieden wij een duurzame en innovatieve oplossing die makkelijk is te installeren en aangenaam is in gebruik. Binnen één dag is ons systeem gebruiksklaar. Met het gsm-netwerk zijn alle wifi- en bluetooth-verbindingen overbodig; je communiceert met je smartphone, maar ook met een vaste telefoon. De veiligheid is enorm vergroot. Het is vergelijkbaar met the ring van Amazon, alleen dan compleet voor gebouwen.”
De vele mutaties in gebouwen zijn makkelijk door te voeren. “Mensen die verhuizen, een eigen bedrijf beginnen of een andere naam op de display van hun voordeur willen. Normaliter mag de beheerder naar het gebouw komen, nu regelt hij online het toegangsbeheer. Het voorkomt grote borden met daarop afgeplakte namen. Gewoon één enkel bord met digitale displays dat er dag en nacht netjes uitziet.”
Intratone is een A-merk en onderdeel van het Franse Cogelec en meer dan dan twintig jaar actief met intercomsystemen. Van Reijsen: “De architect wil de hal van een gebouw netjes houden en daarom ontwikkelden wij Dynacreate; een digitaal naambord dat modulair is uit te breiden met bijvoorbeeld een blok voor video, een gedeelte met een toetsenbord of een kaartlezer. Het geeft de vrijheid om het systeem geheel naar wens aan te passen. We introduceren elke zeven maanden een nieuwe toepassing. Recent voorbeeld is de Info-display; een module waarmee je niet alleen mededelingen communiceert, maar aan bewoners vraagt om mee te stemmen over onderwerpen of vragen als de gang groen of geel geschilderd moet worden. Met zijn elektronische sleutel maakt de bewoner zijn voorkeur kenbaar.”
Van Reijsen: “Als het om uitbreiding van de toepassingen gaat is de architect nu altijd in control. Het is vele malen goedkoper dan iets nieuws te bouwen. Het ziet er vervolgens ook nog eens netjes uit. En, als het duurzaam is, dan is het extra winst. Op basis van de gsm-technologie zijn in de toekomst nog genoeg mogelijkheden. Denk aan een soort van verklikkersysteem dat essentiële informatie doorgeeft over bijvoorbeeld rookmelders, boilers of alle toepassingen die binnen domotica passen zoals toegangsdeuren en verlichting. De smartphone is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Dat doen de Fransen verdomd goed. Ik vind het een van de meest innovatieve landen in de wereld en Intratone in het bijzonder; met een visie die ik snap en mij en de architect enorm aanspreekt.”