De Workspace Design Show werd op 11 en 12 oktober voor het eerst gehouden in Amsterdam. Volgens de organisatie was het evenement een doorslaand succes. Ook de deelnemers waren over het algemeen positief over het evenement, dat architecten, interieurdesigners en andere werkplekprofessionals samenbracht.
Na de eerste succesvolle editie van de Workspace Design Show (WDS) in Londen kozen organisatoren Charlie Bark-Jones en zijn vrouw Esha voor Amsterdam als tweede locatie . Zou het concept daar ook zo goed werken? De WDS richtte zich duidelijk op een internationaal publiek. Hierin is de beurs met 3.200 bezoekers uit 42 verschillende landen zeker in geslaagd. Tijdens het evenement konden zij kennismaken met 75 exposanten, die samen één hal in de RAI vulden. Natuurlijk waren ook discussies, lezingen en netwerkmogelijkheden een belangrijk onderdeel van het concept. Het zou echter mooi zijn als de beurs verder kan groeien, zodat buitenlandse bezoekers nog meer waar voor hun geld krijgen.
Charlie Bark-Jones is erg positief over de eerste editie in Nederland. “Er zijn altijd verbeterpunten, maar het algemene gevoel was zeker goed! We zijn erg blij met de feedback van onze partners, exposanten, sprekers en bezoekers op de WDS in Amsterdam. De consensus is dat deze show een broodnodig platform is om inzichten te delen over de toekomst van werkplekstrategie, -ontwerp en -cultuur in de Benelux.”
De bedoeling is zeker dat er vervolgt op het evenement komt. “We zijn nu aan het kijken welke data hiervoor het meest geschikt zijn.” Op de beursvloer viel al te beluisteren dat exposanten hopen dat de volgende editie niet conflicteert met andere beurzen die voor hen ook belangrijk zijn.
“De kwaliteit van de bezoekers ligt hoog”, aldus Hans Kok van de firma Ritswand. “Voor ons is dit dus een prima beurs. Ook bij andere bedrijven zijn cabines te zien, maar wij zijn de enige die een indelingssysteem bieden met een gepatenteerde rits-systeem.” Voor dit modulaire systeem, waarmee ook de Akoestische Bell Cell opgetrokken is, gebruikt het bedrijf zoveel mogelijk hergebruikte materialen.
Op de stand van Kettal stond het nieuwe paviljoen O concept centraal. “Op dit event komen precies de mensen op wie wij ons met dit concept richten, de designers en de architecten”, aldus export director Emiliano Marin. “Paviljoen O is een modulair concept, waarmee we een flexibele manier bieden om kantoren in zones te verdelen en tegelijkertijd afgesloten werkruimten te creëren.”
Net als veel bedrijven die op de beurs aanwezig waren richtte Narbutas uit Litouwen zich duidelijk op akoestiek. Bezoekers aan de stand konden bijvoorbeeld de akoestische zuilen Parthos zien, die grotendeels zijn opgetrokken uit PET-vilt. Dit materiaal werd overigens ook gebruikt voor de bijzondere akoestische lampen op de stand.
Ahrend kon natuurlijk ook niet ontbreken. Centraal stond het ‘Ahrend Furniture as a Service’ concept. Daarmee krijgen klanten voor een vast bedrag per maand een vitale kantoorinrichting die volgens het bedrijf makkelijk aan te passen is aan individuele behoeftes. Sales manager Rob Gimberg: “Wij blijven dan verantwoordelijk voor de producten. De kantoormarkt staat hier zeker open voor, omdat dit concept ook grote flexibiliteit biedt.”
Projectchair kreeg op DWS veel enthousiaste reacties op de multi-inzetbare PC-V14 stoel. Mede eigenaar Martijn Reijman Hinze: “De bezoekers ontdekten dat de stoel verrassend lekker zit, en zich heel makkelijk laat bedienen. Daarnaast lopen (interieur)architecten warm voor de frisse kleuren waarin hij leverbaar is.”