De traditionele kantoren verdwijnen steeds meer. In hun plaats ontstaan flexibele werkruimten. Voor deze veranderende kantorenmarkt biedt Ritswand een circulaire en modulaire oplossing, het Ritswand indelingssysteem. De verschillende elementen van dit systeem worden door een rits met elkaar verbonden. Dankzij het hergebruik van materialen en een terugkoopregeling zijn deze producten nu nog duurzamer.
Het Ritswandsysteem is op 11 en 12 oktober te zien tijdens de Workspace Design Show in de RAI, Amsterdam. “Op dit event zijn onze potentiële klanten aanwezig”, zegt oprichter Hans Kok. “Net als concurrerende bedrijven. Hier kunnen wij dus niet ontbreken. Wij zien dit als kans om te laten zien wat wij anders doen. Ik hoop veel (interieur)architecten te treffen, want ik denk dat wij zonder twijfel een onderscheidend product hebben. Op gebied van flexibiliteit, schaalbaarheid én circulariteit”
Wat is het Ritswandsysteem precies? “Ons systeem bestaat uit elementen die vastgeklemd worden tussen vloer en plafond. Een doodgewone rits trekt de verschillende modules naar elkaar toe en vormt een ijzersterke en stabiele verbinding tussen de wanddelen.”
Met de onderdelen kunnen wanden gerealiseerd worden, maar Ritswand levert ook units in de vorm van een vergaderruimte, belcel of concentratie-werkplek. “De units beschikken over zeer goede akoestiek en geluidsisolatie, geïntegreerde intelligente LED-verlichting en een eigen ventilatiesysteem. De geluidsisolatie hebben wij nu nog verder verbeterd. We halen met ruimtes-in-ruimte tussen de 38 en 42Db. Dit komt onder andere door een zelf ontwikkelde glaskaderdeur met valdorpel.”
De montage van het Ritswandsysteem is eenvoudig en snel. “Daarnaast ontstaat er geen schade aan het vastgoed als we de elementen verwijderen. Dit maakt flexibel gebruik van onze producten mogelijk. Bij units tot 270 x 270cm kunnen wij verplaatsingen binnen een gebouw binnen één werkdag garanderen.”
Hans legt uit dat circulariteit centraal staat binnen zijn bedrijf. “Dat begint bij de productie. We beperken het gebruik van virgin material tot een minimum. Voor het Ritswandsysteem maken wij gebruik van non-virgin plastics en hergebruikt hout en textiel. Denim gebruiken wij om de wanden te isoleren en kleding van onder andere defensie en ziekenhuizen wordt gerecycled als wandbekleding. Waar geen hergebruikt materiaal mogelijk is, zoals in het geval van glas, zoeken wij naar de leverancier met meest duurzame productiemethode. Alle materialen worden tijdens de gehele levensduur van ons product gebruikt en hergebruikt (meer dan 15 jaar), om vervolgens te worden gerecycled tot herbruikbare materialen.”
De wanden en units van het systeem zijn in alle opzichten modulair. Zo kan glas eenvoudig vervangen worden door een stoffen of een houten paneel. De frames zijn er in diverse kleuren, net als de panelen.
Ook financieel is het Ritswandsysteem aantrekkelijk, zegt Hans. “Het is mogelijk om 36% Milieu Investeringsaftrek aan te vragen op de aankoopprijs van het product. Daarnaast bieden wij een terugkoopregeling. Klanten krijgen hierdoor een gegarandeerde inruilprijs, tot tien jaar na de aanschaf. Ook het huren van onze wandelementen is mogelijk. We houden onze producten op voorraad en kunnen deze binnen 6 á 8 weken monteren.”